Антоанета Стефанова върна на президента мандата на „Има такъв народ“

„За нас не е нормално да правим безпринципна коалиция“, заяви номинираната за премиер

Номинираната за премиер от „Има такъв народ“ световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова върна мандата за съставяне на кабинет, който президентът Румен Радев й връчи.

„Г-н президент, ние от ИТН ясно заявихме, че няма да влезем в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме обещанието си. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция, затова връщаме мандата“, заяви тя, след като вече и лидерът на партията Слави Трифонов каза, че няма как да формират правителство, защото нямат достатъчно депутати.

„В отговор искам да заявя, че именно в криза като днешната България се нуждае от редовно правителство, но разбирам и вашите мотиви, защото такова не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес, не по-малко важна е и устойчивостта в социално-икономическата политика в условията на к риза, в тази връзка са особено важни някои решения и те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс“, каза Радев.

Конституцията дава право на държавния глава да прецени на коя политическа сила да връчи третия мандат, като не е задължително това да е третата по големина. Той има срок от 7 дни за това.

Скрийншот: Facebook/Румен Радев

Подобни статии

ДНСК спира строителството на „Златен век“

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата в Страсбург...

Още в катергорията

ДНСК спира строителството на „Златен век“

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата...

Разрешиха болничните свиждания

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен...

Стъки взел и от МОН 35 400 лева по научна европрограма, отчели ги като медиен бюджет

ММА-боецът организирал с парите турнир в петзвезден хотел Наред с...