Байдън ще обяви мерки за контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Американският президент Джо Байдън се готви да обяви мерки срещу насилието с огнестрелни оръжия, предприемайки своите първи значими действия в областта на контрола върху тези оръжия в САЩ, откакто встъпи в длъжност, предаде Асошиейтед прес.

Байдън също така ще номинира днес бившия федерален агент Дейвид Чипман за директор на Бюрото за контрол върху алкохола, тютюневите изделия, огнестрелните оръжия и експлозивите, заявиха правителствени служители.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Президентът е подложен на все по-голям натиск да предприеме действия за контрол върху огнестрелните оръжия след множество масови стрелби в САЩ през последните седмици, но Белият дом нееднократно е подчертавал необходимостта от законодателни мерки в тази област. Миналия месец Камарата на представителите на Конгреса прие законопроект за проверка на миналото на купувачите на огнестрелни оръжия, но мерките за контрол нямат особено големи шансове да бъдат одобрени в Сената, където републиканците продължават да са почти единодушно против повечето предложения.

Очаква се Байдън да обяви по-строги правила, изискващи проверка на миналото на купувачите на т.нар. „призрачни оръжия“ – самоделни огнестрелни оръжия, често сглобени от различни части и в много случаи без сериен номер, чрез който да бъдат проследени. В момента законодателството позволява направата на огнестрелно оръжие в домашни условия или в работилница и няма федерално изискване за проверка на миналото на купувача.

Източник: БТА

Подобни статии

Още в катергорията

Израел разреши на гражданите да не носят маски на улицата

Броят на случаите на заразяване в Израел продължава да...

Чехия гони 18 руски шпиони от посолството в Прага

Андрей Бабиш подчерта, че чешките спецслужби категорично са установили...