Борисов: Докато се състави другото правителство, важно е всеки ден да си гледаме ангажимента

Министър Ангелов заяви, че до края на април ще дойдат 700 000 дози ваксини на основата на РНК

Докато се състави другото правителство, важно е всеки ден да си гледаме ангажимента, обещахме българите да имат най-добрите ваксини. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който проследи доставките на новите дози ваксини. С него са здравният министър проф. Костадин Ангелов и Богдан Кирилов, става ясно от видео в профила на Борисов във „Фейсбук“.

„Изрично подчертавам – безплатни и доброволни. Само април над 700 000. Пускайте и зелени коридори. Пускайте и максимално на личните лекари. Поел съм ангажимент, изпълнил съм го. Никой не може да ми каже, че няма ваксини“, допълни той.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов припомни, че през април се очаква доставката на 90 000 дози от ваксината на „Модерна“ и 40 000 от препарата на „Джонсън и Джонсън“.

Ангелов заяви, че до края на април ще дойдат 700 000 дози ваксини на основата на РНК.

„Благодарение на вашите усилия – това, което договорихте – 1 млн. 300 хиляди допълнителни дози, първата доставка от тези ваксини на основата на иРНК ще дойдат до края на месец април. Така че вече всички да бъдат спокойни, че ще могат да си поставят иРНК ваксина.

„Пускайте и зелени коридори, пускайте и на личните лекари, защото това е единственият шанс да се измъкнем от пандемията“, заяви той.

Министър Ангелов отбеляза, че до момента има 503 хиляди ваксинирани българи.

„Продължаваме, бързо разпределяйте, ваксинирайте бързо“, заяви Борисов.

„Поел съм ангажимент, изпълнен е“, допълни Борисов и подчерта, че ваксините, които пристигат днес, са благодарение на доброто сътрудничество с Европа и европейските лидери, които са направили жест към нас и са изпратили част от своите ваксини.

Абсолютно спокойни сме, че всички ще могат да си поставят иРНК ваксина, за която в момента в страната има голям наплив, каза министърът на здравеопазването .

Днес очакваме също да имаме над 10 000 ваксинирани. Нямаме притеснения за темпа на ваксинацията, допълни проф. Ангелов.

„Тези днес вече ги разпределихме на ваксинационния щаб, който мина преди час и половина. Половината отиват за личните лекари. Половината отиват за ваксинационните центрове. Системата е създадена. Личните лекари са доволни от разпределението. Нямаме недостиг на лични предпазни средства. Осигурени са за месеци наред: дезинфектанти, консумативи, ремдесивир. Цялата система е подсигурена. Нямаме притеснения за нищо в бъдеще“, подчерта проф. Ангелов.

Подобни статии

Красимир Вълчев: Нямаме изгубено време, дори имаме повече учебни дни

Той разясни, че за изпитите след 7-и клас тези ученици, които...

Още в катергорията

ГЕРБ бламира Заседанието на Комисията по ревизията

В кулоарите на Народното събрание се стигна и до...

Преизбраха Бетина Жотева за председател на СЕМ

Мандатът на Жотева начело на Съвета ще е втори...