Воислав Шешел: Сръбската армия трябва да е готова за бърза намеса в Косово

Създаването на военна база на Косовските сили за сигурност (КСС) в южната част на Митровица може да представлява заплаха за сърбите, живеещи в най-младата държава на Балканите. Ето защо сръбската армия трябва да бъде готова за бърза военна намеса в Косово. Това подчерта лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел в интервю за телезивия Pink, цитирано от Агенция „Фокус“.

„Трябва да бъдем много внимателни. Нашата армия трябва да е готова в случай, че заплахата стане реална, за да можем да се намесим с незабавен ефект. Това е много важна стратегическа позиция и цялата северна част на Косово може да бъде контролирана с добра артилерия от там. Това също е опасно, тъй като съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН албанците (т.е., косоварите – бел. ред.) нямат право да имат военни бази“, коментира Шешел.

Миналата седмица стана ясно, че Община Южна Митровица вече е одобрила решение за прехвърляне на парцел на КСС, на който ще бъде издигната най-голямата военна база в страната.

Съобщава се, че на мястото, наречено връх Чернуша, ще бъде построен най-големият военен лагер, който освен от КСС ще бъде използван и от държави на НАТО, служещи в мироопазващата мисия КФОР.

Кметът на Южна Митровица Аджим Бахтири поясни, че земята, предадена на КСС, възлиза на 191 хектара и ще служи на всички граждани, независимо от техния произход.

Подобни статии

Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване Изпълнителният директор на...

Още в катергорията

Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване Изпълнителният...

Полският премиер за позицията на ФРГ относно „Северен поток -2“

Новото германско правителство трябва да направи всичко възможно, за...

Китай продължава да ограничава дипломатическите си отношения с Литва

Комунистическата страна спира издаването на визи Пекин обяви по-рано тази...