Гласуваме машинно на следващите избори, ще има и видеонаблюдение

Видеонаблюдение в изборния процес ще има. ЦИК ще определя условията и реда, по който това да става. Техническото обезпечение ще бъде осигурено от Министерския съвет.

Това реши днес правната комисия в парламента, предава Нова телевизия.

Сред решенията й е, че няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина, както и че на следващите избори ще се гласува машинно. Хартиените бюлетини не отиват в историята обаче, по изключение ще се гласува и с тях. Стигна се и до спор – дали предложения на различните парламентарни групи са в обхвата на изборния закон.

И още – ЦИК ще е в състав от 15 членове, предложени от парламентарно представените партии. Те да бъдат назначени от президента. Вносителите от „Има такъв народ“ искат смяната на ЦИК заради проблемите, които е създала, според тях, на вота на 4 април и защото съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Мнозинството реши, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на Комисията. Номинациите ще правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

Предстои да бъдат обсъдени текстовете за електронното гласуване и за вота по пощата. По-рано стана ясно, че от партия „Има такъв народ“ са върнали първоначалното си предложение по въпроса за гласуването по пощата.

Депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева са оттеглили новия вариант, внесен вчера, който предвиждаше такова гласуване да не бъде въведено веднага, а за президентските избори и то експериментално.

Така остава вариантът такъв вот да бъде възможен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде прието това предложение, по пощата ще може да се гласува и на евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото.

Подобни статии

US eкипажи на F-15 Е се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево

Те участват в българо-американската летателна тренировка „Castle Forge 2021” Авиобаза Граф Игнатиево...

Още в катергорията

US eкипажи на F-15 Е се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево

Те участват в българо-американската летателна тренировка „Castle Forge 2021” Авиобаза...

Съдът пусна листата на „Демократична България“ за Стара Загора

След като листата на "Демократична България" в Стара Загора...