Димитър Димитров: След края на изборния ден първо ще се захванем с оценка на работата с машините

Първото нещо, с което ще се захванем след края на изборния ден, е оценка на работата с машините. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг, предаде Агенция „Фокус“.

„Навсякъде, където е прекратено гласуването с машина, ще се документира от СИК и от РИК и ще бъде предмет вероятно на спорове от страна на доставчика на машини. Толкова мащабна акция с 9 хиляди машини няма как да не предизвика логистични проблеми“, каза Димитров. Той добави, че не е позволено подменянето на машина.

„Корекции във връзка със захранването могат да бъдат извършвани от техниците, които отговарят за поддръжката на машините“, уточни Димитров.

„Моят опит с машини не е толкова голям. 2019 година работихме с машини, но тогавашната задача не беше толкова мащабна. Там имаше такива инцидентни размени, имаше машини, които излязоха от строя“, добави той.

Получили сме около 20 сигнала за неработещи машини, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева. Тя поясни, че сигналите са подадени от районните избирателни комисии. По думите й 38 сигнала са получени в ЦИК за проблеми с машини за гласуване от граждани.

„Сигналите от РИК-овете са проверени, а тези, изпратени ни от граждани, тепърва ще бъдат проверени“, каза още тя.

Получили сме общо 187 сигнала за нарушения от началото на изборния ден, 44 от тях са за предизборна агитация, заяви Димитров. Той съобщи, че 86 са нарушенията на организацията на изборния процес. „Повечето от тях са свързани с откриването на изборния ден. Нарушенията на правата на избирателите са 44, говоря за записаните. Има още, но те не са документирани. Свързани са главно с COVID мерките и това, че много от карантинираните избиратели не могат да гласуват“, заяви той.

„Има още 44 писмени сигнала за нарушения, свързани с предизборна агитация. Относно машинното гласуване има 11 подадени сигнала. Има един сигнал за защита на личните данни. Общо сигналите са 187, или тези, които са влезли в нашия регистър на жалби и сигнали“, обясни Димитров.

Няма да удължаваме изборния ден в България и в секциите в чужбина, каза Таня Цанева.

„Изборният ден започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа, освен ако няма все още желаещи да гласуват. Изборният ден може да продължи единствено, ако има такива желаещи, до 21.00 часа“, подчерта тя. Цанева добави, че това се отнася и за секциите в чужбина.

„Вероятно в следствие на пандемичната обстановка, ми прави впечатление, че имаме по-малко сигнали за нарушение за предизборна агитация в деня за размисъл и в изборния ден“, каза още Цанева. Димитров добави, че за сметка на това идват сигнали, свързани с епидемиологичните мерки.

Подобни статии

Цветозар Томов: В деня на изборите ще има опити за саботаж

В деня на изборите ще има опити за саботаж, доколкото виждам...

Още в катергорията