Доц. Киселова: Ако не се сформира правителство, през юли ни чакат нови избори

„В Конституцията е записано, че започват консултации, за които няма срок. През това време парламентът работи и може да приема закони. Правителството на г-н Борисов ще подаде оставка по време на първото заседание на новосформираното Народно събрание“, обясни тя

В Конституцията е предвидено, че в едномесечен срок след парламентарните избори трябва да бъде свикано ново Народно събрание. Другата седмица ще имаме пълен списък на избраните народни избраници. Едва след като бъде свикано първото заседание, може да започнат официалните преговори за съставяне на правителство, което очаквам да се случи докъм 19 – 21 април. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV правният експерт доц. Наталия Киселова.

„В Конституцията е записано, че започват консултации, за които няма срок. През това време парламентът работи и може да приема закони. Правителството на г-н Борисов ще подаде оставка по време на първото заседание на новосформираното Народно събрание“, обясни тя.

„Според мен консултациите ще бъдат кратки – 3-5 дни. След това президентът връчва мандат на най-голямата по численост парламентарна група. Тя трябва да реши кого да номинира за министър-председател, за връчване на мандата. По Конституция на седмия календарен ден от връчването на мандата той трябва да го върне или да предложи структура и състав на правителството, припомни на гражданите доц. Киселова.

„Ако мандатът бъде върнат, той трябва да бъде връчен на втората по сила парламентарна група, а ако и тя го върне, в 7-дневен срок трябва да определи на коя от останалите четири политически формации в парламента да връчи мандата. Ако и тогава не бъде създадено правителство, президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и издава указ за провеждане на нови парламентарни избори след два месеца“, продължи тя.

Според Киселова, ако партиите в парламента не успеят да сформират правителство, новите парламентарни избори ще се проведат след около три месеца, т.е. през юли.

Подобни статии

Ротвайлер брутално уби малко кученце в София, стопанката припада, собственикът с акт

“Ами ако беше нечие дете на мястото на немския шпиц?!” Нямам сили...

Още в катергорията

Трифонов, Манолова и Иванов, когото обслужихте с вота си и срещу какво?

В НС току-що имаше политическо земетресение. Срещу предложението на...

Волен: Слави показа среден пръст на 2,5 млн. българи

Обект на гневните думи на Сидеров са сценаристът и...