Доц. Кунчев: В ЕС сме на трето място по смъртност от COVID-19, на Балканите – на първо

По-ниска е смъртността в сравнение с втората вълна на коронавируса у нас

В ЕС сме на трето място по смъртност от COVID-19, на Балканите – на първо. Това обясни доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на здравните власти.

На база 14-дневна заболеваемост, България е на пето място в Европа със 732 на 100 000 заразени. Това заяви на брифинг главният здравен държавен инспектор и представител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Ангел Кунчев.

„Страни в ЕС също регистрират високи данни на зараза и смъртност“, каза още той.

„21 на 100 000 е смъртността в България – първо място на Балканите и трето в Европейския съюз“, допълни експертът.

„София-град, Силистра, Бургас, Перник, Враца и Варна водят по заразени в страната. 7 области са със заболеваемост над 800 на 100 хил.“, разкри доц,. Кунчев.

„Имаме сравнително еднаква заболеваемост при две вълни у нас, но има разлика в хоспитализираните – сега са повече от ситуацията през ноември и декември“, съобщи главният здравен държавен инспектор.

„Наполовина е спаднала положителността на тестовете, в сравнение с ноември месец 2020 г. По-ниска е положителността на тестовете, но по-висока е нуждата от хоспитализация“, коментира доц. Ангел Кунчев.

Хоспитализираните са много повече от втората вълна, което се дължи на особеностите на английския щам, който води по-бързо до нужда от хоспитализиране и нужда от кислород, обясни Кунчев.

По-ниска е смъртността в сравнение с втората вълна на коронавируса у нас. 21 на 100 хиляди, което се дължи основно на характеристиката на английския щам, при който се наблюдава по-слабо разпространение.

Към днешна дата 74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% от тези за интензивно болни пациенти са усвоени. Има възможност за увеличаване на леглата там, където се налага без това да компрометира нуждата от легла за пациенти, които са отрицателни за коронавирус.

Подобни статии

ДНСК спира строителството на „Златен век“

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата в Страсбург...

Още в катергорията

ДНСК спира строителството на „Златен век“

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата...

Разрешиха болничните свиждания

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен...