Доц. Мангъров: Закриването на НОЩ е много хубаво нещо

“От такъв щаб няма нужда. Има си институции в страна, които са създадени да се справят с този род проблеми”

Във вчерашния ден стана ясно, че Националният оперативен щаб (НОЩ) е разпуснат от правителството. Новината предизвика множество реакции, предимно неодобрителни от критиците на управлението на ГЕРБ. Според тях действието на правителството в оставка, председателствано от Бойко Борисов, осъществява целенасочен саботаж срещу борбата в пандемията.

Разбира се, съвсем отделен е въпросът до каква степен имаше смисъл от този щаб, както и имаше ли въобще някаква полза от него.

Относно закриването му, сайтът fakti.bg потърси мнението на най-големия критик на НОЩ и начина му на борба с пандемията – доц. Атанас Мангъров.

„Закриването на НОЩ е много хубаво нещо. От такъв щаб няма нужда. Има си институции в страна, които са създадени да се справят с този род проблеми. Освен това, има план за действие при епидемии, който просто трябва да се изпълнява. Защо беше създадена цялата тази работа, не е много ясно“, коментира доц. Атанас Мангъров.

А на въпроса защо именно сега се закрива НОЩ, доц. Мангъров отговори по следния начин:

„Защото се сменя властта. В тези медицински проблеми имаше много политически контекст. Тези, които си отиват, искат да прехвърлят отговорността върху новите управляващи, които все още ги няма“.

„Този щаб от самото си начало беше излишен и ненужен, защото в тази държава си има институции, които за това са създадени – да се справят с този род проблеми. Има си също така план за действие при епидемии и точно той трябваше да се изпълнява – както многократно се е изпълнявал, когато имаше свински грип и когато беше епидемията от морбили. Нищо по-различно не трябваше да се случва“, заяви още доц. Атанас Мангъров за медията ни.

Подобни статии

Миню Стайков е бил отровен, докато е бил в ареста

Бомбата беше хвърлена в началото на днешното съдебно заседание срещу Миню...

Още в катергорията

Миню Стайков е бил отровен, докато е бил в ареста

Бомбата беше хвърлена в началото на днешното съдебно заседание...

Корнелия Нинова: Комисията на Манолова е предизборна

Според лидера на БСП егоцентризъм и тяснопартиен интерес са...

Доц. Кунчев: Предстои ваксинирането на затворници и бежанци

Труднодостъпните групи попадат в петата фаза от Националния ваксинационен...