ЕС постигна споразумение за зелен паспорт, за да работи туризмът

Пилотно проектът стартира от Гърция

Държавите от Европейския съюз официално се договориха днес да издадат зелен паспорт, за да отворят отново туризма това лято и ще договарят подробностите с евродепутатите през май, според два дипломатически източника, пише гръцкият „Катимерини“.

Сертификатите ще позволят на тези, които са били ваксинирани или възстановени от Covid-19 или имат отрицателен диагностичен тест, да пътуват по-лесно в рамките на ЕС.

27-те държави-членки „подчертаха своя ангажимент да подготвят рамката до лятото на 2021 г.“, се казва в документ, приет от посланиците на ЕС и споделен с Ройтерс.

Доклад във френския Le Monde гласи, цитирайки европейския комисар Дидие Райдърс, че целта е сертификатът да влезе в сила до края на юни.

Европейският парламент, който също трябва да се съгласи по предложението за влизането му в сила, ще формулира позицията си по-късно този месец, а окончателните разговори между евродепутатите, посланиците на страните и Комисията се очаква да започнат през май.

Страните от ЕС работят паралелно, за да гарантират, че „са внедрени необходимите технологични решения“, се казва в решението на ЕС-27, така че новите сертификати, цифрови или на хартия, да могат да се използват веднага след като бъдат одобрени.

Споразумението между държавите-членки включва антидискриминационни разпоредби срещу онези, които не могат или не желаят да бъдат ваксинирани, и позволява провеждането на редица тестове за демонстриране на възстановяване.

Докато от държавите-членки ще се изисква да признават одобрените от ЕС ваксини, някои държави също ще могат да издават сертификати, обхващащи ваксини, като руски Sputnik или китайски Sinovac, които са одобрени само на тяхна собствена територия.

Останалите страни от ЕС ще решат дали да приемат сертификат за ваксина, който не е одобрен от регулаторните органи на ЕС.

Пилотно откриване в Гърция

Развитието идва почти успоредно с гръцкия план за пилотно „отваряне“ на туризма от следващата седмица, като първата мярка е премахването на задължителната карантина за пътници от Европейския съюз и пет други чужди държави.

Според информация на същата агенция, която цитира високопоставен служител на гръцкото правителство, туристите ще влязат в страната, без да бъдат поставени под карантина, стига да са били ваксинирани или да са представили отрицателен тест за коронавирус.

„Постепенно ще премахнем ограниченията от началото на следващата седмица с оглед на“ отварянето „на 14 май“, каза източникът, който пожела да остане анонимен.

Ранното възобновяване на туризма ще засегне само пътниците от 27-те страни от Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства.

Пристиганията ще се извършват само през летищата в Атина, Солун, Ираклион, Ханя, Родос, Кос, Миконос, Санторини и Корфу, както и през два специфични гранични пункта в Северна Гърция.

Според същата информация обаче всички входящи туристи ще бъдат задължени да спазват стриктно приложимите ограничителни мерки, в зависимост от епидемиологичната ситуация на всеки регион.

Подобни статии

Австралия въвежда родителско съгласие за водещи социални платформи

Страната с ново законодателство Австралия планира да наложи правило за родителско съгласие...

Още в катергорията

Австралия въвежда родителско съгласие за водещи социални платформи

Страната с ново законодателство Австралия планира да наложи правило за...

САЩ и Канада обещаха, че ще спазват законите на Турция

Това обявиха посолствата на двете страни Посолствата на САЩ и...

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик...