ЕС спира да купува ваксини от Астра Зенека и Янсен

Европейската комисия реши да не подновява контрактите си догодина за ваксини от компаниите AstraZeneca and Johnson & Johnson (J&J), пише днес италианският вестник „Стампа“, като се позовава на здравното министерство в страната, предава Segabg.com.

“В съгласие с лидерите на много страни от ЕС Европейската комисия реши да не подновява след изтичането тази година на договорите с компаниите, които произвеждат (векторни) ваксини „, пише изданието. Според него Брюксел ще фокусира вниманието си към ваксините, които използват матрична РНК технология, като Пфайзер-Бионтех и Модерна.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕК е договорила допълнително 50 милиона дози от „Пфайзер“ за второто тримесечие. Също така комисията сключва договор с производителя за 1.8 милиарда дози до 2023 г. До момента 100 милиона европейски граждани са ваксинирани с „Пфайзер“.

– Дания окончателно спира да прилага ваксината срещу на Астра Зенека, предаде телевизия TV2, позовавайки се на неназовани източници. Властите ще я изтеглят от употреба и това ще забави ваксинацията в Дания с няколко седмици.

Дания бе първата страна, която преустанови употребата на Астра Зенека в средата на март.

– В Германия хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на Астра Зенека, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от АФП и БГНЕС.

Германия обяви на 30 март, че вече няма да предлага ваксината Астра Зенека с две дози на хора на възраст под 60 години поради опасения за възможна връзка с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Агенция ДПА съобщи, че на по-младите, които са получили първа доза Астра Зенека преди 30 март, ще им бъде предложена втора доза или на Бионтех-Файзер, или ваксината на Модерна.

„Взетото решение цели по-добро ниво на защита,“ каза баварският министър на здравеопазването Клаус Холецчек пред ДПА. Новата политика е в съответствие с препоръките, публикувани миналата седмица от германската комисия по ваксините, която също препоръча втората инжекция да се направи 12 седмици след първоначалната доза на Астра Зенека.

Според германското министерство на здравеопазването около 2,2 милиона души на възраст под 60 години са получили първа доза Астра Зенека през последните седмици.

Световната здравна организация заяви, че не може да препоръча смяната на ваксината между две дози като защита срещу ковид-19, поради недостатъчни данни, показващи ефектите от това.

– Китай е постигнал сериозен напредък в разработването на първата коронавирусна ваксина в страната, базирана на матричната технология на рибонуклеинова киселина (mRNA), която работи по начин, подобен на западните ваксини Пфайзер-Бионтех и Модерна, съобщи в. „Саут Чайна морнинг пост”.

Ваксината, наречена ARCoV, която се разработва съвместно от Abogen Biosciences, Walvax Biotechnology и Академията за военни науки на Китайската народно-освободителна армия. Както отбелязва вестникът, третата фаза от неговите клинични изпитвания ще започне през май.

„Въз основа на нашите резултати, китайската ARCoV ваксина може да бъде напълно сравнима [по ефективност] с два чужди РНК препарата“, заяви Ин Бо, ръководител на базираната в Суджоу Abogen Biosciences.

Създателите на ARCoV твърдят, че за разлика от ваксините на Пфайзер-Бионтех и Модерна, които трябва да се съхраняват замразени, препаратът им остава стабилен до една седмица при стайна температура.

– Над 4 милиона и половина случая на коронавирусна инфекция са отчетени в света през миналата седмица, което е увеличение с 11% в сравнение с предходните седем дни, а смъртността е нараснала със 7%. Тази информация е представена в седмичния епидемиологичен бюлетин на Световната здравна организация.

Увеличението на заболеваемостта е особено забележимо в Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие, докато в Африка тя е намаляла с 14%, а в Европа – с 4%.

– Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви по-строги мерки за борба с коронавируса на фона на увеличаването на броя на заразените и починалите през последните дни, предаде БНР. Новите мерки влизат в сила тази вечер и ще продължат две седмици.

Във връзка с разпространението на COVID-19 Турция обяви нови ограничителни мерки, които влизат в сила от 14 април 2021 г. за период от две седмици, съобщиха от външното ни министерство.
Комендантският час се удължава, като в делнични дни гражданите нямат право да излизат извън домовете си в интервала между 19.00 ч. до 5.00 ч. сутринта. Чужденците, които се намират в страната с цел туризъм, са освободени от ограниченията на комендантския час.
В съботните и неделни дни се забранява излизането извън домовете във всички области на страната от 19.00 ч. в петък до 5.00 ч. в понеделник.
Не се разрешават междуселищните пътувания, освен при наличие на наложителни обстоятелства. На гражданите на възраст над 65 години и под 18 г. не се разрешава ползването на обществен транспорт. На всички входове и изходи на градовете ще бъдат отворени КПП, които ще следят за спазването на наложените ограничения.

Гърция започва да отменя ограничения от следващата седмица за пътници от Европейския съюз и още пет страни, които са ваксинирани или са с негативен тест за COVID-19, според високопоставен правителствен служите, цитиран от БТА, съобщи Нова ТВ. Едноседмичната карантина за ваксинирани и представили негативен тест туристи от Израел беше отменена миналата седмица.

Гърция, обяви, че ще отвори туристическия си сектор от средата на май, като процесът ще започне с поетапна отмяна на ограниченията от началото на другата седмица. В момента всички пътници, пристигащи в Гърция, трябва да представят негативен тест и да бъдат карантинирани за 7 дни. Очаква се през следващата седмиця за гражданите на ЕС, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства да няма карантина, ако покажат документ за поставени две дози от ваксина срещу COVID-19 или представят негативен PCR-тест, направен до 72 часа преди пристигането в страната. Те ще да могат да пътуват за Гърция през летищата в Атина, Солун, островите Родос, Кос, Миконос, Санторини, Корфу и през два сухопътни гранични пункта.
Броят на заразените с COVID-19 в Гърция е над 301 000, а починалите са 9054.

Подобни статии

Американски авиокомпании: 5G е опасно за полетите!

Призив от американски авиокомпании Мениджъри на американски пътнически и товарни авиопревозвачи предупреждават,...

Още в катергорията

Американски авиокомпании: 5G е опасно за полетите!

Призив от американски авиокомпании Мениджъри на американски пътнически и товарни...

Foreign Affairs: Време е НАТО да затвори врати

Днес алиансът представлява разхлабено и разтегливо чудовище от 30...