Ето какви са симптомите на тежките нежелани реакции след ваксиниране с „Астра Зенека“

Европейската агенция по лекарствата продължава предварителния преглед на данни за три ваксини, за което се очаква оценката на агенцията – НоваваксКюрвак и Спутник V.

Това съобщи шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на брифинга на НОЩ в Министерски съвет, предава Trud.bg.

Към момента все още се оценяват предклиничните данни, клиничните данни от Фази 1 и 2 и наличните от Фаза 3.

Продължават предварителните консултации за китайската ваксина Синовак. На този етап все още не е стартирала процедурата по предварителен преглед на данните, допълни Кирилов.

Провеждат се консултации по отношение проучванията, като производителите следва да правят такива проучвания на ефикасността на ваксините спрямо новите варианти на вируса. ЕМА има указания и е ангажимент на всички производители да извършват такива специфични проучвания.

Вчера ЕМА публикува информация от анализа относно много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с ниско ниво на тромбоцити при прилагането на ваксината на Оскфорд/Астра Зенека. Данните показват, че има две специфични състояния: тромбоза на мозъчен венозен синус – 62 случая и 24 случая на тромбоза на Сплахникова вена в коремната област. Това е информация от над 25 милиона ваксинирани лица, каза Богдан Кирилов. „Тоест, честотата е 3 на 100 000 000 ваксинирани лица. Анализът на ЕМА включва и експертно мнение от 25 водещи специалисти от различни специалности. Агенцията потвърждава, че като цяло съотношението полза/риск е положително и ваксината може да бъде прилагана, но се намира възможна връзка между прилагането на ваксината и тези изключително редки нежелани реакции“, посочи шефът на Агенцията по лекарствата.

„Препоръчва се медицинските специалисти да предоставят информация на ваксинираните лица, е те да наблюдават за симптоми, които могат да бъдат свързани с нежелани реакции. Такива симптоми са задух, болка в гърдите, подуване на долните крайници, продължителна болка в корема, главоболие или размазано виждане“, обясни той.

„След излизането на становището на ЕМА вчера, проведохме извънредно заседание на ваксинационния щаб, на което се взе следното решение: ваксината на „Астра Зенека“ да се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст и да не се прилага при жени от тази възрастова група, при които има повишен риск от тромбоза. Всеки един лекар знае какви са рисковите фактори за тромбоза“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му, подобни решения са взети от още няколко европейски държави.

Подобни статии

„Алсат М“ (РСМ): Остава енигма как ще работи историческата комисия

София зачита правото на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония,...

Още в катергорията

„Алсат М“ (РСМ): Остава енигма как ще работи историческата комисия

София зачита правото на самоопределение на гражданите на Република...