Задържаха барикадиралия се мъж във Врачанско

Хората от селото сигнализирали многократно, че съседът им е опасен. Организирали и подписка, но без успех

Задържаха мъжа във Врачанско, барикадирал се в дома си след като уби свой съсед. Психичноболният мъж от село Манастирище беше обезвреден от спецсилите на полицията след тричасова операция, съобщава бТВ.

В ранния следобед мъжът стреля по преминаващ покрай дома му автомобил, в който били двама братя. Улучен е 33-годишният водач зад волана. След стрелбата колата изминава още триста метра и се удря в кофа за боклук, а жертвата издъхва на път за болницата.

„Шофьор е бил малкият ми син, който почина, застрелял го е в сърцето, ние тук чухме пет изстрела, стъклата на колата са счупени, хората се събрали, големият син излезна и вика: „Застреляха брат ми“, разказа майката на жертвата.

Според нея убийството е било умишлено, защото мъжът се е целил в колата.

„От три дни този човек ни следеше, като минавахме покрай тях, явно правеше някакви планове и днес ги изпълни“, каза Павлин Кънев, роднина на жертвата.

„По отношение на съпротивата чрез прилагане на тактическа хитрост от страна на командосите от СОБТ – лицето не е успяло да окаже съпротива, дали е имал намерение, само той си знае“, обясни гл. комисар Георги Гайков, СОБТ.

Хората от селото сигнализирали многократно, че съседът им е опасен. Организирали и подписка, но без успех.

Winbet – победата е емоция! (18+)

„Сигнализирахме прокуратурата по надлежния ред. И след това го прибраха за известно време в специализирано заведение, но го пуснаха. Виждате какъв е резултатът. Имахме жалби и за други подобни престъпления. Законовите неща не са много ясни в тази посока. Надявам се държавата да реагира и тези хора да не се разхождат между нас, защото се чувстваме застрашени“, каза кметът на Хайредин Тодор Алексиев.

Друга жена от селото разказа, че преди време стрелецът е нападнал и нейния син. По думите ѝ колата на сина ѝ е била развалена и докато той е бил наведен и оглеждал ходовата част – бива нападнат от мъжа с психични проблеми.

Местните искат извършителят на убийството да бъде наказан с цялата строгост на закона и настояха за нормативни промени.

„От 2007 г. е диагностициран, многократно е бил настаняван в специализирани заведения, последно е бил настаняван 2020 г., тогава е пуснат оттам, сами вие казахте, че законът за такива е такъв – ние не може да осъществим наказателна отговорност“, заяви Ивайло Иванов, гл. секретар на МВР.

Оръжието на убийството е боен пистолет, незаконно притежаван. Стрелецът е обяснил пред полицията, че го е купил от преминаващ през селото търговец. В дома на задържания са открити и боеприпаси.

Кметът на селото Атанас Атанасов коментира, че няма представа как стрелецът се е сдобил с оръжието: „Той е прекалено избобретателен. Това, че е шизофреник – означава, че е глупав. Има доста инциденти и преди това. Големият син, братът на загиналото момче, беше намушкан преди години“.

Снимка: БНР

Подобни статии

26 арестувани при операция срещу трафика на културни ценности

В хода на операцията са открити и иззети антична статуя и...

Още в катергорията

26 арестувани при операция срещу трафика на културни ценности

В хода на операцията са открити и иззети антична...

Заловиха 39 кг хероин на ГП “Капитан Андреево”

По разпореждане на прокуратурата по случая вече работи и...

Хванаха затворник да вари ракия в килията си

Заради провинението е получил 14 дни карцер, завел е...