Захариева: Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас

“Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България”, каза още тя

Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас. Самият разговор в дипломацията е действие. Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България. Със сигурност ще има действия. Правим анализи и скоро ще обявим своето решение. Това заяви пред Нова тв вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева.

Припомняме, че вчера стана ясно, че се разследва руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас. Прокуратурата сравнява четири случая на такива взривове у нас, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години.

„Искаме да развиваме туризъм с тях и да имаме равнопоставени отношения, но това не трябва да става с цената на националната сигурност на България”, каза още тя.

„В последната година и половина изгонихме доста руски дипломати. Реагираме всеки път, когато считаме, че има неприемливи и неприятелки дейстивия на територията на България”, допълни Захариева.

Запитана откога знае, че прокуратурата работи в тази посока, тя отговори: „От вчера. Няколко дни преди това те изискаха документи от МВнР. Знам, че работят от доста време и с чешките служби. Разкритието там със сигурност е станало повод да се вгледат тук и да се търси връзка с други казуси в България”.

Подобни статии

Още в катергорията

Синът на убития швейцарски бизнесмен е арестуван

Синът на убития в Кладница швейцарски бизнесмен е арестуван,...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...