Захарова: Москва ще отговори на действията на Чехия

Чешкото решение е демонстрация на подкрепа за последните американски санкции срещу Москва, заяви Владислав Белов, зам.-директор на Института по Европа на Руската академия на науките. „Друга версия няма“, добави Белов

Москва ще отговори на действията на Чехия, предупреди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Асошиейтед прес, след като Прага експулсира 18 служители на руското посолство по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите в чешки военен склад през 2014 година.

„Прага е напълно наясно какво ще последва след подобни фокуси“, подчерта снощи говорителката.

Изявлението на чешкото правителство за връзка между руските разузнавателни служби и случая през 2014 г. предизвика отзвук в цяла Чехия, отбелязва АП.

Лидерът на чешката опозиционна Гражданска демократическа партия Петър Фиала определи случилото се през 2014 г. като „държавен тероризъм“.

„Това беше очевидно военно нападение на наша суверенна територия“, заяви Иржи Шедиви, бивш началник на чешкия генерален щаб. Той подчерта, че Прага е длъжна да отговори „решително“ на действията на Москва.

Чешкото решение е демонстрация на подкрепа за последните американски санкции срещу Москва, заяви пред ТАСС Владислав Белов, зам.-директор на Института по Европа на Руската академия на науките. „Друга версия няма“, добави Белов, като отбеляза, че предишния ден Прага обяви руски дипломати за персона нон грата, водейки се от същите съображения.

Според руския експерт зад тези случаи стои желанието на Вашингтон да подкрепи своя антируски курс чрез съгласувани действия на „колективния Запад“, отбелязва ТАСС.

Източник: epicenter.bg

Свързани новини: 

Чехия гони 18 руски шпиони от посолството в Прага

Подобни статии

Русия: Решението на САЩ е признак на неефективност

Решението на посолството на САЩ в Русия от 12 май за...

Още в катергорията

Русия: Решението на САЩ е признак на неефективност

Решението на посолството на САЩ в Русия от 12...

Съвместни проверки на КЗП и БАБХ за Великденските празници

Потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще...

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за май

Министерски съвет реши още да бъдат окрупнени два терена...