Зеленски покани на среща Путин в Донбас

Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски предложи на руския президент Владимир Путин да се срещнат в „която и да е точка украинския Донбас, където се води война“, предаде агенция Укринформ.

„Веднъж президентът на Русия каза: Ако сбиването е неизбежно, трябва да си първи. Но, според мен, днес всеки лидер е длъжен да разбира, че сбиването не може да бъде неизбежно, когато става дума не за хулигани и безистени, а за реална война и милиони човешки животи. Също и че, за разлика от сбиването при войната губят всички страни. И че няма как за защитиш някого, като нападаш. И че е невъзможно да освободиш някого като превземаш. И че е невъзможно да донесеш мир с танкове“ – изтъкна Зеленски във видеообръщение, публикувано във Фейсбук, предава News.bg.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Той подчерта, че за много хора е непонятно от кого искат руснаците да ги защитават и освобождават – и защо е нужно да ги обстрелват и да ги бомбардират в името на това. Сред тях са и хора, които са освобождавали тази земя от нацистите, и те не разбират защо 75 години по-късно отново е под заплаха от война.

„Украйна и Русия, въпреки общото минало, гледат по различен начин на бъдещето. Ние сме си ние. Вие сте си вие. Но това не е непременно проблем, това е възможност. Най-малкото е възможност докато не е късно да се спре убийствената математика на бъдещи военни загуби.“ – добави Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че в понеделник и вторник – на заседанията на съветниците на „нормандската четворка“ и подгрупата но сигурността на Тристранната контакта група е обсъждано възобновяването на режима на пълно прекратяване на огъня, но, въпреки всестранната подкрепа за това, Русия е отказала да подкрепи общата декларация.

„При това прозвуча предложение за среща на разделителната линия в Донбас, за да може максимално точно да се види и разбере ситуацията. А какво има да разбирам? Аз всеки месец съм там. Господин Путин! Готов съм да отида още по-далеч и да ви предложа да се срещнем в която и да е точка на украинския Донбас, където се води война.“ – заяви още държавният глава на Украйна.

Подобни статии

След самоизолацията Путин отиде на риболов в Сибир

Негов спътник е министърът на отбраната Сергей Шойгу Руският президент си взе...

Още в катергорията

След самоизолацията Путин отиде на риболов в Сибир

Негов спътник е министърът на отбраната Сергей Шойгу Руският президент...

Започна изборният ден в Германия

Отвориха секциите Изборният ден в Германия започна, съобщи RTL. Вотът започна...

Великобритания дава зелена светлина за шофьори

Издава над десет хиляди временни визи Великобритания планира да издаде...