Илияна Йотова: Думите на Борисов, че не иска да бъде разделител като Радев, нямат никакво значение

Думите на Борисов, че не иска да бъде разделител като Радев, нямат никакво значение с днешна дата. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Вчера слушам различни политици, които говорят, че са обединители и продължават старата песен с нов глас“, добави Йотова.

„В крайна сметка хората в България казаха какво мислят за тях – по-малко от една трета от броя на гласувалите българи. Оттук нататък най-добре се проверява на избори, ще видим каква ще бъде и нашата съдба на президентските избори. Тогава българите ще дадат своята най-добра оценка кой е обединител и кой е разделител“, подчерта вицепрезидентът.

„Не ви ли се струва, че има нещо много символично в деня, в който отбелязване 200 години от рождението на този голям българин, на следващия ден ще трябва да конструира новото Народно събрание. Много ми се ще заветите на Георги Раковски да стигнат до пленарната зала. Много се надявам да имаме стабилно правителство, стабилност в страната и най-вече новите народни представители да разберат, че доверието е голяма отговорност – много лесно се печели и още по-лесно се губи“, каза тя.

„Най-голямото ми желание е след утрешния ден да се върне авторитета на българския парламент в българската парламентарна република. Нещо, което загубихме в последните години. Не само да чуем, а да научим и разберем завета на Раковски, който направи теорията на българската държавност преди да имаме държава“, добави вицепрезидентът.

По-рано Илияна Йотова и граждани поднесоха цветя и венци пред бюст-паметника Раковски в Борисовата градина. Много граждани се събралха пред паметника, за да почетат българския революционер. Националната гвардейска част също отдаде почит на Раковски. Присъстваха и представители на Столична община.

„Трябва да се запитаме първо дали имаме тази държава на правила, в която се зачитат човешки прави и законите са еднакви за всички, както завещаваше големият Раковски“, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова в своето слово.

„Днес отбелязвам два века от рождението на един голям българин, на една невероятна личност, която няма думи, които могат да я опишат. Представете си днес как в ХХI век можем да на рисуване портрета и да опишем един човек, който е чудесен публицист, господар на словото на българския език, на публицистиката, дипломат, гъвкав, умен, владеещ няколко езика. Човек с невероятна енергия. Човек, който провиди бъдещето на държавата, когато още я нямаше. Човек, който на теория изгради българската държавност преди свободата на България. Човек, който днес от преди два века ни казва нещо:“Хей, българи, днес държава имате, но пазете държавността“, каза Йотова.

„Днес, в навечерието на нашите собствени политически страсти, трябва да пазим този завет. Да се запитаме първо дали имаме тази държавност, държава на правила, в която се зачитат човешки прави и законите са еднакви за всички, така както завещаваше големият Раковски“, посочи Йотова.

Подобни статии

Красимир Вълчев: Нямаме изгубено време, дори имаме повече учебни дни

Той разясни, че за изпитите след 7-и клас тези ученици, които...

Още в катергорията

ГЕРБ бламира Заседанието на Комисията по ревизията

В кулоарите на Народното събрание се стигна и до...

Преизбраха Бетина Жотева за председател на СЕМ

Мандатът на Жотева начело на Съвета ще е втори...