Индия е на предела: на всеки 4 минути COVID-19 отнема живот

През изминалата седмица, докато държави от Запада отчетоха напредък с масовите ваксинации, а някои дори оптимистично заявиха, че излизат от третата вълна на пандемията, Индия припомни за страшното лице на вируса

В Индия има недостиг на ваксини, на болнични легла и на бутилки с кислород. Страната се превърна в най-голямото огнище на пандемията, а броят на новите случаи расте лавинообразно. Изчислява се, че на всеки 4 минути има смъртен случай, свързан с COVID-19. Властите предупредиха, че здравната система е на ръба и призоваха за международна помощ, предаде БНТ.

През изминалата седмица, докато държави от Запада отчетоха напредък с масовите ваксинации, а някои дори оптимистично заявиха, че излизат от третата вълна на пандемията, Индия припомни за страшното лице на вируса. И за това как една цяла държава може да остане без жизненоважни медикаменти. Трети пореден ден на рекорден брой заразени – над 350 хиляди. И по един починал от COVID-19 на всеки 4 минути. Единственото по-красноречиво от статистиката, са разказите на опечалените роднини.

Близки на починалите обвиняват ръководство на болница в Делхи, че не са съобщили по-рано за липсата на лекарства и кислородни бутилки, с което са причинили смъртта на пациенти. Властите отправиха призив към съседни държави за спешни доставки на кислородни бутилки. Първите пристигнали пратки бяха светкавично разграбени. В началото на годината Индия обяви, че скоро пандемията ще е зад гърба ѝ и започна износ на ваксини. Днес е най-горещата точка на пандемията, а все повече държави, сред които и България, призовават гражданите си да не пътуват до там.

Подобни статии

Стъки взел и от МОН 35 400 лева по научна европрограма, отчели ги като медиен бюджет

ММА-боецът организирал с парите турнир в петзвезден хотел Наред с 1,019-те млн....

Още в катергорията

Стъки взел и от МОН 35 400 лева по научна европрограма, отчели ги като медиен бюджет

ММА-боецът организирал с парите турнир в петзвезден хотел Наред с...

Евростат: Потреблението в България е под средното в ЕС

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През...

Голяма авария остави хиляди софиянци без топла вода

Поради авария на главен топлопровод на първа градска магистрала, преминаващ по бул. „Мария Луиза“, се налага спиране...