Италия ще получи близо €200 милиарда

Страната иска да използва парите за дигитализация и екологични проекти

Правителството на Италия днес даде зелена светлина на план за използване на средства от ЕС за икономическо възстановяване и инвестиции след коронавирусната криза, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Южноевропейската държава, която бе силно засегната от пандемията, може да получи 191,5 милиарда евро европейско финансиране. Властите са се споразумели по плана след среднощно заседание, броени дни преди крайния срок – 30 април. Предложението трябва да премине и през парламента. Италия, водена от бившия шеф на Европейската централна банка Марио Драги, иска да използва парите за дигитализация и екологични проекти.

Освен това средства ще отидат за модернизиране на държавната администрация и съдебната система, както и за разширяване на инфраструктурата и инвестиране в икономически слабия юг. Мерките вероятно ще имат осезаемо въздействие върху брутния вътрешен продукт на Италия. Според съобщения в медиите е изчислено, че през 2026 година, когато всички проекти трябва да бъдат завършени, икономическият растеж може да бъде с 3 процентни пункта по-висок, отколкото без плана.

Използването на еврофондовете се оспорва в Италия от месеци и разногласия по темата са сред причините за краха на предишното правителство на Джузепе Конте, припомня ДПА. Правителството на Драги е на власт от средата на февруари и е подкрепено от мнозинството от парламентарните партии. Утре и вдругиден 73-годишният Драги планира да представи програмата пред двете камари на парламента. Представители на опозицията твърдят, че парламентът няма да има достатъчно време да обсъди плана.

Подобни статии

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с доставчици на...

Още в катергорията

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с...

Der Spiegel: НАТО се готви за най-лошото след ултиматума на Русия за Украйна

"Москва може да нанесе ракетен удар, да започне кибератака...

Бил Гейтс: Светът ще се сблъска с по-смъртоносни и тежки инфекции от Covid-19

Основателят на Microsoft призова правителствата да се подготвят и...