Китай обеща подкрепа на Русия на фона на затягането на западните санкции

Китайските власти възнамеряват да засилят подкрепата за Русия на фона на затягането на западните санкции срещу Москва. Това заяви в понеделник официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Ван Венбин, цитиран от ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Ние сме решително против използването на едностранни санкции. Китай и Русия поддържат всестранно партньорство помежду си. По въпросите на защитата на държавния суверенитет КНР и Русия ще се подкрепят взаимно“, подчерта той на редовен брифинг, в коментар за затягането на санкциите на САЩ по отношение на Москва.

По думите на дипломата, Пекин се надява, че САЩ и Русия ще установят конструктивен политически диалог и ще разрешат различията „на равна основа, на основата на взаимно уважение“.

„Едностранните санкции [на САЩ] са проява на хегемония, те предизвикват всеобщ протест“, добави Ван Венбин.

Както уточни представителят на китайското МВнР, в условията на пандемия световната общност трябва да се сплоти, за да преодолее новите предизвикателства.

„В такава ситуация е необходимо да се активизират усилията, насочени към поддържане на мира и сигурността в света“, заключи той.

Руско-американските противоречия ескалираха след тв интервю на президента на САЩ, в което той заяви, че Москва ще трябва да „плати цената“ за предполагаема намеса в американските избори, а също така се съгласи с журналиста, че Владимир Путин е „убиец“.

След това руският посланик в САЩ беше поканен за консултации в Москва, където е от 21 март.

На 15 април Байдън подписа указ за санкции срещу Москва, а на 16 април Руската федерация обяви ответни мерки.

Кремъл на свой ред посъветва американския посланик в Москва Джон Съливан да се прибере във Вашингтон за консултации със своето правителство, което той направи на 23 април.

Подобни статии

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната са убити...

Още в катергорията

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната...

Лиз Тръс: Трябва да научим уроците си от Украйна и да защитим Тайван

Великобритания трябва да продължи да изгражда търговски връзки с...

Вучич: Искат да прогонят сърбите от Косово

Последните решения на Прищина са взети с цел да...