Колко от българите купуват онлайн имоти

Процентът е незначителен, въпреки наложената дистанция, породена от пандемията с коронавируса

Дигитализацията не успява да разчупи консервативния българин. Дори по време на пандемия, когато все повече бизнеси прибягват до технологиите, поради наложените физически ограничения, българинът предпочита да се довери на очите си, вместо на това, което може да му бъде показано като видео и снимки.

В САЩ и редица европейски държави онлайн огледите и покупката на жилище или къща са предпочитани. Не така обаче е в България. „У нас винаги е имало онлайн сделки, минавайки се през виртуални огледи и последващо отдалечено подписване на договора за покупко-продажба с квалифициран електронен подпис. Посредническият пазар е изключително динамичен и фирмите и хората, които работят в този сектор са много предприемчиви в тази посока“, казва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“. Той допълва, че коронавирусът се е явил като един вид катализатор за много от фирмите в сектора да въведат в технологичните си процеси виртуалните и видеогледите, отдалеченото подписване на сделки.

Като изключим сегашната пандемия, най-много сделки онлайн са се сключвали в България по време на бума на английските инвестиции в имоти в периода 2005-2009 г. Тогава клиентите не присъстваха физически при подписването на договора, а то се извършваше чрез пълномощия. „Българите като че ли сме малко по-консервативни в някаква степен и особено, когато става дума за жилищни имоти, логично е минимум веднъж да се огледа имота, да се види какво е усещането. Всяко семейство си купува не просто имот, а място където ще прекарва дълго време със семейството си. 95%, дори 99% от покупките“, допълва Ганев.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

Васил Велев: Планът за възстановяване е много закъснял

Cпoрeд прeдceдaтeля нa AИКБ зaдeлeнитe финaнcoви рecурcи в рaзмeр нa 12,2...

Още в катергорията

Васил Велев: Планът за възстановяване е много закъснял

Cпoрeд прeдceдaтeля нa AИКБ зaдeлeнитe финaнcoви рecурcи в рaзмeр...

Чуждите инвестиции намаляха с 57%

Реинвестираната на печалба в дружествата с чуждестранно участие е...