Корнелия Нинова: Ние сме за анти ГЕРБ коалиция. Цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Аз няма да подавам

БСП няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ – с или без Борисов, от експерти или от политици

Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ – с или без Борисов, от експерти или от политици. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в централата на партията.

„Основната ни задача беше да се разбие моделът ГЕРБ. След тези избори ГЕРБ повече не може да управлява и Борисов повече няма да е премиер. Това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде. Това е моделът на институциите, в модела на икономиката, на здравеопазването, на правосъдието и той ще продължава да се съпротивлява на промяната. Окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес“, заяви още Нинова.

Току-що цялото Изпълнително бюро подаде оставка, заяви тя и допълни, че при първа възможност ще се свика присъствен Национален съвет, който да избере ново Изпълнително бюро.

„Поставихме си цел да сме първа политическа сила. Не я постигнахме. За нас това е тежка загуба. Апокалиптичните картини, които се чертаят за БСП, са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме от него. Гледаме напред. Разбира се, днес няма да използвам клишетата, ние тепърва ще анализираме, ще видим. За нас причините са ясни“, каза Нинова.

Тя обяви, че няма да подава оставка като лидер на БСП. „Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията. По-важното е, че предстоят формирането на парламент, изключително важни въпроси по управлението на държавата. Може и да се наложат предсрочни избори. Обсъдихме и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите 3 месеца ще ни извади от активните политически събития“, заяви тя.

Нинова посочи, че си е взела поука от онази оставка през 2019 г.. „От опит знам какви процеси следват. Не бих рискувала да хвърля партията в този хаос в момента“, каза още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова призова вътрешнопартийните разговори да бъдат оставени за вътрешнопартийните форуми.

Народът ни подреди така, че без БСП съществените решения в бъдещето Народното събрание не могат да се вземат, подчерта Нинова. Тя благодари на всички български граждани,“ които излязоха да гласуват в тази трудна ситуация, както и на членовете на комисиите, на застъпниците, които дори в момента са в трудно положение при предаването на протоколите“.

Според нея със съжаление след здравната икономическата и социалната криза, навлизаме и в политическа такава. „За това призоваваме всички спокойно, без емоции с мъдрост да разсъждаваме оттук нататък как да се действа“, заяви Нинова.

В отговор на журналистически въпрос Нинова коментира, че в БСП има хора, които работели за други партии. „През цялото време се борехме със задкулисието вътре и навън и с нежеланието на статуквото да се промени“, заяви тя.

Според нея дълбоките причини за резултата на БСП е, че повечето български граждани са гласували срещу всички партии в досегашния парламент.

„Възприети сме като част от статуквото. Това е голямата ни грешка и вина. Не успяхме през тези години да докажем, че сме опозиция и алтернатива, включително и чрез реформата в партията, която беше представена публично като вътрешен разнобой, а всъщност бяха действия за придаване на нов морален облик на БСП за скъсване със задкулисието в собствените си редици, преди да заявим желание за такова в държавата.

Второ, повечето българи гласуваха за нещо ново, различно, за хора, които не са управлявали в прехода, мислейки: всички сте еднакви, нека дойде някой друг, да опитаме нещо ново.

Трето, COVID кризата повлия на нашия резултат, включително и нейното вредно и целенасочено управление от правителството на Борисов.

Част от нашите избиратели, най-вече възрастни хора се изплашиха и не излязоха да гласуват.

Купеният, корпоративният вот, натискът и страхът бяха безпрецедентни в тези избори. От нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов.

Шесто – вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борехме на два фронта – вътре и навън с един общ опонент – задкулисието и нежеланието на статуквото да се промени“, заяви още Нинова.

Тя заяви, че БСП е била последователна и опозиция с алтернатива по отношение на политиките, както и с позитивна кампания с чисти и откровени послания. „Искам да благодаря на всички в партията, в структурите, водачите на листи, листите, ръководни органи – всички за хубавата, позитивна, модерна кампания, която направихме“, каза още Нинова.

Корнелия Нинова заяви, че напълно разбира, че отговорността й е огромна и лична. „Още по-добре разбирам, че не мога с лично решение и действия да хвърля в бъдеще партията в тези тримесечни, вътрешни процедури и да не се поема отговорността в следващите решения на Народното събрание и в поведението на партията в тези изключително важни няколко месеца, които предтоят“, подчерта още Корнелия Нинова.

В отговор на журналистически въпрос за възможи коалиции, тя заяви, че БСП е за анти ГЕРБ коалиция.

„Ако всички опозиционни партии, които са се заявили за такива, държат на своите позиции и не отстъпят и не направят някакви компромиси, ние сме за анти ГЕРБ коалиция“, заяви още Корнелия Нинова.

По думите й всички срещу ГЕРБ е формулата, която отговаря на обявените предизборни намерения, а и на 4-годишното поведение на партията. Тя подчерта, че БСП няма да дава никаква подкрепа за правителство, предложено и подкрепено от ГЕРБ.

На въпрос дали БСП е готова за битка за радикална промяна по отношение на Прокуратурата в България, Корнелия Нинова заяви: „Потвърждавам позицията на БСП от години. Ние искахме оставката на Иван Гешев заедно с исканията на протеста. Заявихме в кампанията своята категорична позиция за реформа в правосъдието, която включва закриване на Специализирания съд и прокуратура, ново формиране на КПКОНПИ и налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор“. Тя поясни, че тази позиция е заявявана многократно и нямат промяна в нея.

Подобни статии

Кирил Петков: Сметките за ток и газ за февруари ще бъдат намалени

Премиерът припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ идва на...

Още в катергорията

Кирил Петков: Сметките за ток и газ за февруари ще бъдат намалени

Премиерът припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ...

„Вторични трусове“ в македонските медии след визитата на Петков

Очаквано, визитата се използва за вътрешнополитическите битки между СДСМ...

На 22 януари БСП събира 961 делегати на 50-я си конгрес в НДК

Заради пандемичната обстановка от делегатите на конгреса ще се...