Кремъл предупреди НАТО да не изпраща войници в Украйна

Коментарът на Песков дойде в отговор на изявлението на американското министерство на отбраната, в което се посочва, че „в случай на ескалация на руската агресия Съединените щати няма да оставят Украйна насаме с противника“

Русия ще предприеме всички необходими допълнителни мерки за гарантиране на сигурността си, ако в съседните страни бъдат увеличени силите на НАТО или на територията на Украйна се появят американски войски. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщава БНР.

Коментарът на Песков дойде в отговор на изявлението на американското министерство на отбраната, в което се посочва, че „в случай на ескалация на руската агресия Съединените щати няма да оставят Украйна насаме с противника и няма да допуснат реализация на агресивните намерения на Русия“.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

В същото време властите в Киев призоваха НАТО да повиши бойната готовност на силите си по границите с Украйна.

Говорителят на Кремъл увери, че Русия не застрашава никого и на свой ред обвини Киев в множество провокации по линията на съприкосновение в Донбас.

Песков подчерта, че Русия не участва в конфликта в Югоизточна Украйна и че спазването на примирието в региона зависи от украинските въоръжени сили и от въоръжените сили на непризнатите от Киев Донецка и Луганска народна република.

НАТО изрази вчера безпокойство от „голямото руско военно струпване край Източна Украйна“, след като Русия предупреди, че сериозна ескалация на конфликта в Донбас може да „унищожи“ Украйна.

Шефът на Пентагона Лойд Остин разговаря вчера с украинския си колега Андрий Тарани и „осъди скорошната ескалация на агресивните и провокативни действия на Русия в Източна Украйна“, съобщи Пентагонът.

Подобни статии

СЗО: Няма нито един починал от Омикрон

Ще са необходими няколко седмици, за да се получи пълна картина...

Още в катергорията

СЗО: Няма нито един починал от Омикрон

Ще са необходими няколко седмици, за да се получи...

Омикрон предизвиква лека инфекция при ваксинираните срещу Covid

Неваксинираните обаче може да са застрашени от хоспитализация при...

DW: Меркел си тръгва. Без суета и без нито един скандал

Не й достигнаха само две седмици, за да счупи...