Лавров: Русия предупреждава всички страни да не подхранват милитаризма в Киев

Русия настоятелно препоръчва на всички отговорни държави, включително Турция, са анализират войнстващите заявление на Киев и ги предупреждава да не подхранват милитаристичните настроения сред властите в Украйна.

Това заяви на пресконференция министърът на външните работи Сергей Лавров в коментар за продажбата от страна на Анкара на атакуващи дронове на Киев, предаде ТАСС.

„Веднага ще кажа, че на всички отговорни страни, с които общуваме – а Турция е една от тах – ние настоятелно препоръчваме да анализират ситуация, непрекъснатите войнствени изявления на киевския режим и ги предупреждаваме да не подхранват тези милитаристични настроения“, заяви министърът.

Той припомни, че през 2014 г, след „противоконституционния държавен преврат“ властта в Киев „именно под въздействие на такъв вид поощрения“ осъществи агресия срещу собствения си народ.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Затова, когато днес представители на администрацията на Зеленски заявяват, че Киев не планира нищо в Донбас, защото не може да воюва със собствения си народ – това не е истина … Жителите на Донбас не са нападали никого в основната територия на Украйна. Те просто помолиха да бъдат оставени на мира и да се ориентират какво се случва, когато властта в Киев заграбиха неонацистите, които веднага тръгнаха срещу правата на рускоезичното население на собствената си страна“, отбеляза първият дипломат на Русия.

„Силно се надявам, че тази история се помни, включително в страните, които обсъждат с Украйна доставките на едно или друго военно оборудване“, обобщи Лавров.

През 2019 г Украйна закупи и проведе изпитания на турски дронове Bayraktar TB2, които се планира да бъдат въоръжени с високоточни авиобомби MAM-L на турската компания Roketsan. Генералният директор на държавната компания „Укрспецекспорт“ Вадим Ноздря през октомври 2020 г заяв, че Киев е заинтересован в съвместното производство на Bayraktar TB2 в Украйна, както и че украинската армия планира да закупи 48 такива апарата съвместно производство, което се планира да тръгне в корабостроителницата „Океан“ в Николаев.

Военната активност на САЩ в района на Украйна

Сергей Лавров също така отбеляза, че въпросът за това какво търсят военни на САЩ в Украйна, организирайки мероприятия по линия на НАТО и изпращайки свои кораби в Черно море на хиляди километри от своите граници, остава открит.

„Задават ни въпроси какво прави Руската федерация на границата с Украйна. Отговорът е много прост – ние живеем там, това е нашата страна. А какво правят САЩ и техните кораби, военнослужещи, които постоянно организират някакви мероприятия по линия на НАТО в Украйна, на хиляди километри от своята собствена територия, този въпрос все още остава без отговор“, изтъкна министърът.

Лавров отбеляза специално, че военната активност на САЩ в района на Украйна се провежда „особено напористо“ и е съпроводена с агресивна риторика.

Първият дипломат на Москва призова държавите, които поощряват русофобските настроения на украинското ръководство и нежеланието на Киев да изпълнява минските съглашения, да извлекат поуки от миналите събития.

„Това може да завърши зле, тъй като при преследване на повишаването на собствения си рейтинг сегашният киевски режим може да рухне заради безразсъдните си действия“, обобщи Лавров.

Източник: Epicenter.bg

Подобни статии

Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване Изпълнителният директор на...

Още в катергорията

Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване Изпълнителният...

Полският премиер за позицията на ФРГ относно „Северен поток -2“

Новото германско правителство трябва да направи всичко възможно, за...

Китай продължава да ограничава дипломатическите си отношения с Литва

Комунистическата страна спира издаването на визи Пекин обяви по-рано тази...