Лични лекари отказват да поставят РНК ваксина след първа доза AstraZeneca

В началото на седмицата от щаба решиха, че страната ни ще продължи имунизирането с AstraZeneca, но с ограничения

Лични лекари отказват да поставят втора доза РНК ваксина на пациенти, които са имунизирани с първа доза AstraZeneca. Причината е липса на разписана заповед от здравните власти. Затова и общопрактикуващите лекари настояват решението на Ваксинационния щаб по отношение на употребата на Оксфордската ваксина да бъде облечено в заповед, пише “Монитор“.

В началото на седмицата от щаба решиха, че страната ни ще продължи имунизирането с AstraZeneca, но с ограничения. Препаратът няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбоза или анамнеза за тромбоцитопения. Втора игла от Оксфордската ваксина пък може да се постави на лицата с първа доза, които нямат сериозни лекарствени реакции. На имунизираните с AstraZeneca, които не желаят да получат втора доза, може да бъде поставена Pfizer, но не по-рано от 84 дни след първата. Именно това решение предизвика смут сред семейните лекари, според които подобни препоръки трябва да бъдат разписани официално, а не просто съобщени.

Такава заповед обаче едва ли ще бъде издадена, тъй като изначално ваксинационният щаб не издава заповеди, уточнява „Монитор“. Според специалисти в Министерството на здравеопазването е редно джипитата да се съобразят с препоръката на здравните власти и да им се доверят. Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров е категоричен, че трябва да има протокол, при който да се ваксинира с различни препрати. „Втора доза РНК – такова нещо няма официално обявено. Нека го напишат на кого, как и тогава“, казва семейният лекар. Той посочва, че в неговата практика има поставени две игли от Pfizer, а сега му предстои да поставя и на AstraZeneca. Доц. Киров припомни, че личните лекари все още не разполагат с достатъчни количества дози ваксини и продължава практиката да се редят по опашки пред РЗИ.

Общопрактикуващият лекар и член на Български лекарски съюз д-р Гергана Николова също няма намерение да имунизира пациенти с различни ваксини, докато не излезе официална заповед. „Ще сложа втора доза РНК, когато някой от медицинския борд го заяви“, категорична е тя пред изданието. Според нея това решение на щаба трябва да е облечено в заповед, с подпис и печат. “Когато говорим за толкова сериозен процес, трябва някой да носи тази отговорност“, категорична е д-р Николова. По думите на семейния лекар има кратка характеристика на препарата, където никъде не е описано, че може да се съчетават двете ваксини. Затова тя подчерта, че се води освен от препоръките на ваксинационния щаб, но и от кратката характеристика на препарата и се съобразява с това какво е написал производителят.

“Решението си е на щаба, ваксината я поставям аз и пациентите са мои. Отговорността за моите пациенти е моя“, категорична е д-р Гергана Николова. Семейният лекар признава, че има много пациенти, които да са се отказали от имунизация с AstraZeneca, тъй като хората се страхуват след всичко, което се изговори за ваксината и последствията. Д-р Николова посочва, че през последния месец джипитата са имали възможност да получат малки количества РНК ваксини и се видяло как в тези дни много е скочил броят на имунизираните. Тя посочи, че в страната има около 4000 сeмейни лекари и всеки от тях, ако поставя по 20 дози на ден, това са общо 80 хиляди за денонощие. “Това е много повече от това, което могат да направят 300 кабинета“, коментира специалистът.

Подобни статии

Още в катергорията