Остри реакции в защита на уволнения заради Борисов преподавател

Доцентът Мартин Осиковски, който е преподавател по медии и комуникации в УНСС от десет години, привлече вниманието към себе си в края на предизборната кампания

Дисциплинарното уволнение на преподавател от УНСС предизвика остри реакции и недоволство сред студентската и академична общност.

Доцентът Мартин Осиковски, който е преподавател по медии и комуникации в УНСС от десет години, привлече вниманието към себе си в края на предизборната кампания. Тогава той написа във Facebook профила си, че напуска административните постове, които заема. Това беше неговият знак на протест, че по време на предизборната кампания Бойко Борисов е посетил нов корпус на университета. Осиковски обяснява, че е недоволен, защото университетът е превърнат в територия за агитация и „хората, които работят и учат там, се чувстват меко казано дискомфортно от това, че неволно са се превърнати в домакини на предизборна обиколка“.

След това стана ясно, че преподавателят е уволнен. Аргументът на ръководството на УНСС е, че е извършено тежко нарушение на трудовата дисциплина и е уронен престижа на университета.

Уволнението предизвика недоволството на преподаватели и студентите в УНСС. В него е организирана подписка в подкрепа на Осиковски, която е подкрепена от близо 2000 студенти и 1000 преподаватели. Неговите колеги от катедра „Медии и обществени комуникации“ поискаха наложеното наказание за дисциплинарно уволнение да бъде преразгледано и доц. д-р Мартин Осиковски да бъде възстановен като преподавател в екипа на катедрата.

Факултетът по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ също реагира остро.

Цялата академична общност на ФЖМК изразява остър протест срещу дисциплинарното уволнение, става ясно от публикация във Facebook страницата на факултета.

„Считаме, че това действие е груб акт на нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиция, гарантирани в Конституцията на Република България. Подкрепяме колегата Осиковски и категорично възразяваме срещу подобни крайно опасни практики, познати ни от тоталитарно време – с опити за налагане на догматични идеологии, с контрол върху всички и всичко.“, гласи позицията на ФЖМК.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

Министерският съвет одобри актуализация бюджетa

Предстои актуализацията на бюджета да бъде внесена в парламента Министерският съвет одобри...

Още в катергорията

Министерският съвет одобри актуализация бюджетa

Предстои актуализацията на бюджета да бъде внесена в парламента Министерският...

Стефан Янев: Актуализацията на държавния бюджет е знак за отговорно поведение

Надявам се парламентът да покаже мъдрост, така че всички...