Повече от 16 000 дози от “AstraZeneca” с изтекъл срок на годност ще бъдат унищожени

Все по-малко хора искат да се ваксинират с този препарат

Повече от 16 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca (АстраЗенека) с изтекъл срок на годност трябва да бъдат унищожени в Малави заради нарасналото безпокойство относно страничните ефекти. Ваксините са част от 102 000 дози, дарени от Африканския съюз (АС) на правителството на Малави миналия месец, предаде БНР.

Здравните власти са загрижени, че заради информацията за случаи на тромби и слуховете, че получената ваксина е с изтекъл срок, все повече хора се отказват от ваксиниране. До момента са приложени около 230 000 дози, достатъчни за ваксиниране на близо 1% от населението. Освен дози от Африканския съюз, страната получи повече от 400 000 дози AstraZeneca от Covax и индийското правителство, съобщи „Гардиън“. Първоначално гражданите на Малави реагираха ентусиазирано и в началото на кампанията миналия месец пред ваксинационните пунктове и болниците се образуваха дълги опашки. Постепенно, обаче, броят на желаещите намаля.

Има колебание относно решението за ваксиниране, каза д-р Бен Чилима, директор на Института за обществено здраве в Малави. Има хора, които се колебаят, други отказват от религиозни съображения, а някои просто отлагат, смята той. През последната седмица хората разпространяваха съобщения, че ще получат ваксина с изтекъл срок на годност, което нанесе удар върху усилията на правителството да проведе ваксинационна кампания.

Подобни статии

Китай: ООН ни обижда!

Китай призова държавите членки на ООН да не присъстват на виртуалното...

Още в катергорията

Китай: ООН ни обижда!

Китай призова държавите членки на ООН да не присъстват...