Президентът обнародва спешно Изборния кодекс, подпомагайки ДПС

Утре излиза извънреден брой на Държавен вестник 

Промените в Изборния кодекс, които бяха приети вчера от народните представители, ще бъдат обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник утре, на 1 май.

С бързото обнародване на практика президентът не остави никакъв шанс дори да му бъде поискано да наложи вето върху законовите промени, които станаха обект на изключително ожесточени и продължителни сблъсъци в пленарната зала.

От ГЕРБ допуснаха в края на заседанието, че може и да се обърнат към президента с такова искане. Светкавичната бързина, с която държавният глава обнародва поправките, обаче показа, че няма намерение да им остави такава възможност, отбелязва „Сега“.

Промените предвиждат, че Централната избирателна комисия ще се състои от 15 членове, вместо от сегашните 20, включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Комисията ще се назначава с указ на президента след публични консултации и процедура, определени от държавния глава, по предложение на парламентарно представените партии и коалиции.

Също така отпада ограничението за образуване на до 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Депутатите решиха и, само машинно ще се гласува в секциите с над 300 избиратели. По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели у нас и в чужбина, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

„Две са основните нововъведения в Изборния кодекс – улеснява се гласуването под строй за ДПС в Турция и гласуването с машини остава единствено, което е предпоставка за касиране на изборите, ако блокират, както се случи в някои райони на последните избори на 4 април. Президентът Радев винаги е бил много критичен към калпавото и лобистко законодателство на ГЕРБ (почти цялото минаваше през юридическото оформяне и правна експертиза на Ива Митева, сегашният председател на парламента от партията на Слави Трифонов), пише Явор Дачков в „Гласове“.

Журналистът припомня, че една от основните задачи на първото служебно правителство на сегашния президент бе да неутрализира опитите на Турция да влияе върху изборния процес. Радев бе привикал всички служби на спешно заседание. Беше направил и остро изявление срещу Турция и май бе изгонен турски дипломат. Днес под одобрителния му поглед вратите за такава намеса се отварят широко и с размах на глупостта в небивал размер.

За да бъде справедлив президентът Радев, ще трябва публично да се противопостави на безобразията и на това Народно събрание, което ударно променя Изборния кодекс в навечерието на нови избори и в услуга на две политически сили – ДПС и ИТН – без никакви скрупули. Да не говоря за останалите им законодателни безумия в залата и по комисии.

Румен Радев мълчи, въпреки че тези безобразия се случват вече втора седмица. Както удряше ГЕРБ, така ще трябва да удря и сегашното мнозинство около партията на Трифонов. Не искам да повярвам, че Румен Радев работи в синхрон с патерицата на Пеевски и Доган – Слави Трифонов-, или поне одобрява това, което се случва в момента. Малко преди да разпусне сегашното Народно събрание президентът трябва да наложи вето на преправения Изборен кодекс и да даде знак, че призивът му „Мутри, вън!“ не е бил отправен с идеята едни мутри да сменят други, отбелязва Дачков в „Гласове“.

Според анализатори, реверансът на Радев към ДПС се дължи на очакването му, че ще получи подкрепата на партиятана на Ахмед Доган в предстоящите президентски избори.

Подобни статии

„Галъп“: 58,9% одобряват служебното правителство

Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците...

Още в катергорията

„Галъп“: 58,9% одобряват служебното правителство

Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение...

Карадайъ: Безусловна подкрепа от наша страна няма да има, не предлагаме министри

Имаме едно неотменимо условие - възстановяване на демокрацията, връщане...