Прокуратурата с разкрития за спипаните 70 души заради купуване на гласове – над 1000 са профилактираните

Ударни акции срещу мрежи за купуване на гласове извършиха през проследните дни от прокуатурата. Обвинението съобщи, че е спипана група за лихварство, бързи кредити и изнудване, която е работила през последните две седмици за купуването на над 7000 гласа. Тя е била задържана от антимафиотите и спецпрокуратурата

Акциите са били в Габровско, Хасковско и Пловдивско. За 24 часа са задържани над 70 души, повечето се разпитват като свидетели от разследващи в ГДБОП. Групата е наблюдавана дълго време, включително и със специални разузнавателни средства.

Групата е действала в София, Дупница, Бобов Дол и Радомир. Повечето от членовете й са имали легални трудови или граждански договори с фирмата за бързи кредити. Вместо да ги събират законно обаче, те заплашвали и били длъжниците.

Кредитополучателите били малоимотни и с недобър трудов статус. Отпусканите суми били от порядъка на 1000-1200 лв, а лихвата между 12 и 20% за целия период на договора, посочи шефът на ГДБОП Любомир Янев. Той поясни, че голяма биячите в бандата от доста време са известни на МВР и имат богат криминален опит. Лидерът на групата е най-осъждан, допълни Маджарова.

И съобщи, че бандата имала и списъци с имена на хора. При някои били само 2, при други 3 имена и ЕГН. Засега обаче не е категорично доказано, че списъците са за купуване на гласове, каза Маджарова. И допълни, че е логично подобни банди да се използват и за изборна търговия, тъй като имат структурата, вярват си един на друг и държат кредитополучателите в зависимост. Ако разследващите открият категорични доказателства за купуване на гласове има 2 варианта. Единият е на членовете на бандата да се повдигнат и вторични обвинения. По-вероятно обаче било материалите да се отделят и изпратят по съответните районни прокуратури, които са компетентни за подобен род престъпления.

„С оглед законосъобразното провеждане на изборите, насрочени за 04 април 2021 г., ПРБ, МВР и ДАНС ежедневно анализират постъпващата информация. От направения анализ се извежда извода, че обвиняеми лица по образувани досъдебни производства за каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други, изграждат престъпни мрежи по предлагане на имотни облаги с цел осигуряването на гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За гарантиране сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите в страната, на 30 март 2021 г., са проведени специализирани операции в три области. Действията са извършени във връзка с образувани досъдебни производства за пране на пари и лихварство, по които има събрани данни, че се извършва и престъпна дейност, попадаща в обхвата на чл. 167-169г от НК.

Компетентните прокуратури са поискали налагането на запор по ЗМИП на сума в размер на над 425 000 лв., като от задържаните лица са иззети и около 240 000 лв. и евро в различни купюри, за които са налице данни, че са предназначени за купуване на гласове“, съобщиха вчера от прокуратурата.

МВР също е нащрек заради изборите. До момента има подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила. По 163 преписки се извършват предварителни проверки, образувани на 14 досъдебни производства за купуване и продаване на гласове, задържаните лица са 34, общо профилактираните лица са 1053 към настоящия момент, които са предупредени писмено с протокол.

Общо над 20 000 служители на МВР ще участват в охраната на 7026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна.

Карантинираните полицаи до момента са 1500. Определени са 409 подвижни секции за трудноподвижните хора. Подадени са молби за охрана в 88 секции в ковид болници и 185 подвижни ковид секции. За всички служители на МВР са осигурени лични предпазни средства – маски и ръкавици, а за участващите в подвижните ковид секции допълнително ще бъдат осигурени еднократни защитни облекла, уточни зам.-директорът на ГД „Национална полиция“ Тодор Гребенаров.

Подобни статии

Уличиха в лъжа общинския съветник от Провадия Коста Владимиров

„Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Провадия Коста Владимиров ни...

Още в катергорията

Уличиха в лъжа общинския съветник от Провадия Коста Владимиров

„Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Провадия Коста...

КПКОНПИ проверява Иван Христанов за конфликт на интереси

КПКОНПИ започва проверка за установяване наличие на конфликт на...

Бащата на Георги Йомов остава за постоянно в ареста

Йомов е обвинен в хулиганство и закана за убийство Бащата...