Професор: Ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките

По думите му, хората, които са си поставили първа доза от векторна ваксина и не са получили странични ефекти, трябва да си поставят и втора

„Най-голямото преимущество на ваксините е, че те водят до по-леко изкарване на заболяването, ако се разболеем и почти нулева необходимост от хоспитализация.

Пример за това е Израел. Ваксината обаче не пази на 100 %. Няма нещо, което може да ви граантира, че няма да се разболеете никога. Затова дори ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките, защото вирусът продължава да се разпространява“. Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов в студиото на „Неделята на NOVA”.

„ЕМА заключи, че е налице вероятна връзка между ваксината на AstraZeneca и появата на тромбози. Поради което тази сезмица е удобрена промяна в продуктоваат инфромация на ваксината. Тя ще бъде налична на езиците на държавите членки в сряда“, обясни специалистът.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

По думите му, генералната теория е, че механизмът на вируса и пораженията от него по някакъв начин се екстраполират върху механизма на действие на самата ваксина. „Самите симптоми, които се появяват след имунизация – глабоволие, повишена температура и тн., са присъщи и за заразените с COVID-19″, поясни проф. Гетов.

По думите му, хората, които са си поставили първа доза от векторна ваксина и не са получили странични ефекти, трябва да си поставят и втора.„Рискът да се появи проблем след това е почти нулев“, увери професорът.

Кадър: NOVA

Подобни статии

Румен Петков: Повтаря се „схемата Ирак“, това е умствена недостатъчност

Лидерът на АБВ изрази надежда Помолен да коментира напрежението по оста НАТО...

Още в катергорията

Румен Петков: Повтаря се „схемата Ирак“, това е умствена недостатъчност

Лидерът на АБВ изрази надежда Помолен да коментира напрежението по...

Сарафов: Съдебната реформа се подготвя в тъмна стаичка

По думите му правителството е дошло на власт със...