Проф. Асен Балтов: Ваксинираните в AstraZeneca не бива да се притесняват

Директорът на „Пирогов“ обусни, че страната ни очаква много големи доставки на ваксини

„Хората, които са били ваксинирани с AstraZeneca, не бива да се притесняват. ЕМА говори за изключително малък риск. 100 души от над 25 милиона са получили тези странични ефекти, които все още не са доказани”.

Това заяви в ефира на NOVA директорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той добавя, че първите втори дози от препарата трябва да започнат да се поставят след 15 април. Отклоненията от ваксината се появявали само в първите 2 седмици след ваксинация.

Winbet – победата е емоция! (18+)

„Производителите на Jansen също започнаха да правят изследвания на своя препарат. Всичко това има и друг момент. Ваксината на AstraZeneca е изключително евтина. В Европа тя трябва да бъде продавана на много ниска цена. Извън Европа стойността й е 7-8 пъти по-висока”, добавя проф. Балтов.

„Предупреждаваме всички да ни потърсят, ако имат странични реакции след имунизацията. При направени повече от 230 хиляди дози в България нямаме случаи, които да показват подобни проблеми”, казва още той.

Специалистът добавя, че страната ни очаква много големи доставки на ваксини и масовата имунизация зависи само от самите нас и личните лекари.

„Надяваме се, че в следващите две седмици натискът върху лечебните заведения ще падне. Очакваме и смъртността да се понижи. Смятам, че много учениците са изкарали вируса без симптоми. Имаме и нарастващ брой ваксинирани. Това значително ще ограничи заразата”, каза още проф. Балтов.

 

Подобни статии

Корнелия Нинова: От години твърдим, че Борисов превърна ББР в банка на олигарсите

Когато беше трудно само ние се борехме срещу този модел, докато...

Още в катергорията

Георги Кадиев: ББР е играчка на властта, НАП – самолетоносач

Тoй кoмeнтирa кaдрoвитe прoмeни, нaпрaвeни oт cлужeбнитe миниcтри нa...

Как служебното правителство може да стане редовно

Прeзидeнтcкитe избoри нaeceн бихa прeдoтврaтили eвeнтуaлнитe нoви пaрлaмeнтaрни -...