Проф. Кантарджиев: В България хората търсят да се ваксинират, когато няма ваксини

„Страничните реакции не са толкова чести. Не трябва да набеждаваме само една ваксина. Ваксините имат такива противопоказания, включително и РНК ваксините. Това е толкова рядко, че още не може категорично да се каже, че това е от ваксината или това е станало случайно“

 

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев призова общопрактикуващите лекари да се включат активно във ваксинационния процес срещу коронавирусната инфекция.

„Следващия и по-следващия месец идват много големи количества ваксини и то РНК ваксини, които в момента много се харесват и много се търсят. Да стискаме палци, защото в България хората търсят да се ваксинират, когато няма ваксини. Когато има много ваксини, казват: „Дай ще изчакаме следващите“. Такова нещо не бива да допускаме. Много активно трябва да се включат общопрактикуващите лекари. Когато нямаше коронавирус, всеки работен ден 5000 ваксини се правиха. Сега в момента коронавирусните ваксини се правят 15-20 хил. ваксини, което е много добре“, отбеляза проф. Кантарджиев в съботния сутрешен блок на bTV.

„Когато се ваксинират възрастните хора, това се прави, за да се намали смъртността. Когато се ваксинират повече млади хора от групите работещи, неработещи, критична инфраструктура, това се прави, за да се намали епидемичното разпространение“, допълни още проф. Кантарджиев.

„Страничните реакции не са толкова чести. Не трябва да набеждаваме само една ваксина. Ваксините имат такива противопоказания, включително и РНК ваксините. Това е толкова рядко, че още не може категорично да се каже, че това е от ваксината или това е станало случайно. За това сега пак ще ме майтапят, но проблемите с тромбози при жени, които се явяваха при Оксфордкската разработка, бяха на седмия ден с ваксината. На никого няма да му навреди малко повече домати да яде. Доматеният сок има действие – равно и повече от „Аспирин протект“. Разбирате ли?“, обясни директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Кадър: bTV

Подобни статии

ДНСК спира строителството на „Златен век“

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата в Страсбург...

Още в катергорията

ДНСК спира строителството на „Златен век“

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата...

Разрешиха болничните свиждания

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен...