Решават за ваксината на AstraZeneca до края на седмицата

„В страната пристигнаха 62010 дози от ваксината на Pfizer. До края на месеца всеки понеделник ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълни доставки.“

Това каза на брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предава Dariknews.bg.

„Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca. Малко количества ваксини на Pfizer са насочени към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план“, обясни Ангелов.

„Избор на ваксини ще има от месец май. Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум“, обясни здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и безопасна.

„Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно. Те ще бъдат съхранявани в хладилниците. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях“, уточни Ангелов. „Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, допълни Ангелов.

„България обмисля дали да спре употребата на ваксината на AstraZeneca при хора под 60-годишна възраст“. Това заяви още здравният министър, позовавайки се на писмо от Португалия. В него се предлага общоевропейски подход за ограничаване на приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст.

„Изготвят план как личните лекари да разпределят ваксините. По отношение на отдалечените места в страната, той отново припомни, че с органите на МВР са осигурили логистика за доставяне на ваксините.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, подчерта.

Здравният министър категорично посочи, че вярва във ваксините.

Подобни статии

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и...

Още в катергорията

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...

Освободиха зам.-министъра на отбраната Александър Петков

Това съобщиха от Министерски съвет Със заповед на министър-председателя Кирил...