Решават за ваксината на AstraZeneca до края на седмицата

„В страната пристигнаха 62010 дози от ваксината на Pfizer. До края на месеца всеки понеделник ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълни доставки.“

Това каза на брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предава Dariknews.bg.

„Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca. Малко количества ваксини на Pfizer са насочени към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план“, обясни Ангелов.

„Избор на ваксини ще има от месец май. Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум“, обясни здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и безопасна.

„Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно. Те ще бъдат съхранявани в хладилниците. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях“, уточни Ангелов. „Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, допълни Ангелов.

„България обмисля дали да спре употребата на ваксината на AstraZeneca при хора под 60-годишна възраст“. Това заяви още здравният министър, позовавайки се на писмо от Португалия. В него се предлага общоевропейски подход за ограничаване на приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст.

„Изготвят план как личните лекари да разпределят ваксините. По отношение на отдалечените места в страната, той отново припомни, че с органите на МВР са осигурили логистика за доставяне на ваксините.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, подчерта.

Здравният министър категорично посочи, че вярва във ваксините.

Подобни статии

ЕС търси преговори между Сърбия и Косово

Представителят на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак днес е на...

Още в катергорията

ЕС търси преговори между Сърбия и Косово

Представителят на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак днес...

Николай Денков: Ректорите сами ще преценяват как да започне академичната година

Как да започне академичната година ще решава всеки ректор...

Служебният кабинет одобри план-сметката за разходите за изборите 2 в 1 – 123,8 млн. лева

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по...