Русия: Решението на САЩ е признак на неефективност

Решението на посолството на САЩ в Русия от 12 май за ограничаване на консулските услуги на територията на Руската федерация изглежда като проява на неефективност на американската дипломатическа служба.

„На пръв поглед, обявеното от посолството на САЩ решение за ограничаване на консулските услуги в Русия изглежда като проява на анархичност и неефективност на американските консулски и дипломатически служби. Като причина се изтъква необходимостта от съкращаване на „местния персонал“. По-лесно е да се каже: не можем и не искаме да работим“, написа в своите профили в социалните мрежи руското външно министерство.

От там припомниха, че и по-рано обслужването, свързано с издаването на визи, се е извършвало с месеци закъснение, а изчакването за интервю в американското консулство е достигало и до година. Във връзка с това руското външно министерство предполага, че блокирането на адекватна работа на американското дипломатическо консулство в Русия през последните години свидетелства за това, че американските дипломати в Русия се занимават не само с дипломатическа дейност.

„В контекста на приетите от руската страна ответни мерки, насочени към осигуряването на паритет в условията на работа на дипломатическите мисии на двете държави, нищо не възпрепятства Вашингтон да окомплектова щата си в Москва. Без приетите на място на 400 сътрудници от квотата на руските граждани, в посолството остават 280 официално акредитирани лица с американски дипломатически и служебни паспорти. Квотата на САЩ към момента съставлява 455 души, което означава, че няма проблем да бъде запълнен възникналия дефицит и да бъде възобновена нормалната дейност на консулството“, поясняват от руското министерство на външните работи.

На 30 април американското посолство в Москва съобщи, че от 12 май съкращава предлаганите консулски услуги, в частност ще преустанови разглеждането на документи за издаването на визи, които не са предназначени за дипломатически пътувания.

Източник: Fakti.bg

Подобни статии

Продължават експертните преговори, инициирани от „Има такъв народ“

Втори кръг от експертните преговори, инициирани от партията „Има такъв народ“,...

Още в катергорията

Продължават експертните преговори, инициирани от „Има такъв народ“

Втори кръг от експертните преговори, инициирани от партията „Има...

Депутатите обсъждат дали да заседават всяка седмица

Председателят на парламента Ива Митева е поставила въпроса как...

Италия е новият шампион на Европа след драма с дузпи

Италианският национален отбор се наложи над Англия след изпълнение...