Русия смъмри Гърция

На фона на изострените отношения между Брюксел и Москва, Русия „смъмри“ Гърция заради декларираната от страна на южната ни съседка подкрепа за мирния процес в Украйна, коментираа атинският ежедневник Kathimerini.

От редакцията не пропускат да отбележат, че самата Москва също официално подкрепя процеса на разрешаване на конфликта в Украйна, пише агенция „Фокус“.

В петък се проведе среща между заместник-министъра на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис и украинския посланик в Атина Сергей Шутенко. В рамките ѝ Варвициотис изрази гръцката подкрепа за Минския процес, а в отговор от руското посолство в Атина публикуваха пост в социалната мрежа „Туитър“ със следния текст: „Очевидно е, че задължителната „евросолидарност“ накърнява реалните интереси на Гърция“.

Туитът, написан на гръцки език, стана причина за разпространяването на съобщение на гръцкото външно министерство за срещата в петък: „Гърция подкрепя Минския процес за решаване на въпроса с Украйна – това отбеляза заместник-министърът на външните работи Милтиадис Варвициотис по време на срещата си (в петък) с украинския посланик Сергей Шутенко, като добави, че международните проблеми трябва да бъдат решени чрез диалог и в съответствие с правилата на международно право“.

„След като посочи дългогодишните връзки на приятелство между гръцкия и украинския народ, Варвициотис подчерта пред украинския посланик, че засилването на отношенията на Европейския съюз със страните от Източното партньорство е бил предмет на дискусия в контекста на срещи на Европейския съвет. Накрая той посочи, че страната ни е платила значителна икономическа цена по отношение на гръцкия износ в резултат на европейските санкции срещу Русия“. Като се има предвид, че изявлението за подкрепа на Минския процес е или е трябвало да бъде доста неоднозначно, не е ясно дали Русия, която декларира подкрепа за него поне официално, възнамерява да се откаже от него или туитът на посолството е бил не толкова фин намек за Гърция да се занимава с вътрешните си работи, коментира изданието.

Подобни статии

Ваксинираните в Германия ще имат повече свободи

Въпреки уверенията на Меркел, че няма да има задължителни ваксинации, Германия...

Още в катергорията

Ваксинираните в Германия ще имат повече свободи

Въпреки уверенията на Меркел, че няма да има задължителни...

Големи горещини очаква Гърция

Гърция очаква високи температури през следващите дни, съобщи Катимерини. Очакват...