САЩ гонят руски дипломати и налагат нови санкции на Русия

По данни на германската агенция ДПА, прогонването на дипломатите и налагането на санкциите е заради намесата на руски хакери в американските избори. Сред дипломатите има и петима представители на руските тайни служби, съобщиха от Белия дом.

„Русия трябва да знае, че САЩ ще защитават националните си интереси“

Същевременно бе подчертано, че Белият дом иска „стабилни и предвидими отношения с Русия“. „Не вярваме, че курсът ще остане негативен и в бъдеще, но Русия трябва да знае, че САЩ ще защитават националните си интереси и Москва ще бъде санкционирана за враждебните си действия“, се казва още в съобщението. Както заяви пред СиЕнЕн Джейк Съливан, съветник на президента по въпросите на сигурността, става дума за „предоставянето на значим отговор, не за ескалиране на ситуацията“. Мерките са в защита на американските интереси, подчерта Съливан и изтъкна, че предложението на Байдън за среща с Путин остава валидно.

„Много тежка ситуация“

По думите на Съливан, отношенията между двете страни са в „много тежка ситуация, в която съществува рискът от спирала на ескалацията“. Именно поради това Байдън и Путин би трябвало да се срещнат, за да изяснят различията и да набележат пътя напред. Междувременно американският посланик в Москва бе привикан на разговор в руското Министерство на външните работи утре. „Разговорът ще е труден“, предрече говорителката на министерството Мария Захарова.

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Александър Томов се регистрира за президентските избори

Той и проф. Лъчезар Аврамов са подкрепени от партия "Българска социалдемокрация Александър...

Още в катергорията

Александър Томов се регистрира за президентските избори

Той и проф. Лъчезар Аврамов са подкрепени от партия...

ДПС издига свой кандидат за президент

Централното оперативно бюро ще издигне, утвърди и регистрира кандидатите...

Явор Божанков: Корупцията е заложена в законодателството на ГЕРБ

БСП успя да наложи темата за доходите на българите,...