Съвместни проверки на КЗП и БАБХ за Великденските празници

Потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще се следи за правилното означаване на техния произход, посочи още Димитър Маргаритов

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършват съвместни проверки в търговските обекти в цялата страна във връзка с предстоящите Великденски празници. Институциите ще следят и за предоставянето на пълна и вярна информация за продуктите, а КЗП в рамките на своите функции – и за условията на сделките при промоциите и намаленията. Това съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов в предаването „Тази събота“ по bTV.

Потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще се следи за правилното означаване на техния произход, посочи още той. С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход. В съответствие с действащия Регламент на ЕС, храни с означения на опаковката „Био“ и „Еко“ могат да се продават само от сертифицирани производители и търговци.

От участието стана ясно също, че в момента вече тече кампания за проверки в онлайн пространството по отношение на предлагането и доставките на хранителни продукти по домовете.

Във връзка с наближаващите Великденски празници, председателят се обърна с няколко съвета към потребителите:

– Да избягват да пазаруват извън търговските обекти, особено когато т.нар. амбулантни търговци предлагат хранителни продукти;

– При обявени намаления е добре да сравняват цените на стоките, като направят проверка в друг магазин или в интернет;

– При пазаруване на хранителни стоки от интернет, могат да върнат само продукти, които са с изтекъл срок на годност;

– Да подхождат много внимателно към купуване на стоки, които се предлагат в социалните мрежи;

Подобни статии

Доц. Ангел Кунчев: Не искаме маски, сертификат, ваксини – ще си платим цената

“Има по-голям шанс да се заразим с "Омикрон" при две дози,...

Още в катергорията

Времето – 17 януари 2022 г.

За 17 януари 2022 г. - жълт код за...

Хороскоп – 17 януари 2022 г.

Овен Това е ден, в който да се опитате да...