ТЕСТ: Ще доживеете ли до 100 години?

Отговорете на тези въпроси и вижте имате ли шанс да станете столетник

Шансовете на човек за дълъг живот до голяма степен се определят от неговите гени. Според лекарите обаче много от нашите навици също могат да повлияят на продължителността на живота ни.

Дори и да не сте спечелили генетичния джакпот, следвайки някои правила, можете да промените съдбата си и в крайна сметка да отпразнувате рождения си ден със 100 свещи на тортата.

Според резултатите от проучване на специалисти от Бостънския университет, проведено в продължение на 20 години, най-големият шанс да живеят дълго време имат хора, които не са склонни да се съсредоточават върху проблемите.

Ако не криете емоциите и чувствата си и с готовност ги споделяте с другите, може да достигнете 100-годишна възраст. Ако вземете за пример известните филмови герои от поредицата „Приятели“, Фийби има по-голям шанс да стане столетница от Моника.

Какви са вашите приятели?

Проучване, проведено от специалисти, включващо повече от 3,4 милиона души, показа, че социалното изключване увеличава риска от ранна смърт за човек с цели 29%.

За хората, които имат приятели, но все още се чувстват самотни, тази цифра намалява, но само до 26%. Тези, които искат да живеят по-дълго, следователно, трябва да намерят такива приятели, с които ще бъде интересно да прекарват времето си.

Предпочитате бързо или бавно бягане?

Всеки знае за ползите от бягането за човешкото тяло. Въпреки това лекарите смятат, че хората, които предпочитат кратък премерен джогинг, имат шанс да живеят по-дълго от, например, спортистите на маратон.

12-годишно проучване, проведено от експерти, показа, че хората, които бягат по 1-3 часа седмично и преодоляват около 15 км през това време, живеят най-дълго.

Колкото и да е странно, сред маратонците, процентът на ранна смъртност е същият като при хората, които водят заседнал начин на живот. Тоест, за да удължите годините си, трябва да бягате бавно, без да нарушавате седмичния график.

Самонадеяни хора ли сте?

Помислете с кое от следните твърдения се съгласявате повече – „някои хора нямат цел в живота, но аз не принадлежа към тази категория“ или „понякога ми се струва, че направих всичко, което можеше да се направи в живота“. Ако първата фраза е по-близо до вас, вие сте целенасочен човек и според лекарите ще живеете по-дълго.

Поставянето на цели според експертите по отношение на увеличаването на продължителността на живота е много полезно. Разбира се, за да удължите годините си, няма нужда да се стремите да станете президент.

Можете да изберете по-прости цели за себе си – например да се научите да шиете, да четете поне една книга на месец и т.н.

От категорията на „светлите“ хора ли сте?

Според експерти, хората, които са оптимистично настроени към живота, имат много по-голям шанс да оцелеят до 100 години. Ако смятате, че смехът е важна част от характера ви, най-вероятно няма да умрете рано.

Според едно от проучванията, проведени от експерти, основната причина повечето хора, достигнали 100-годишна възраст, да имат толкова дълъг живот е именно чувството им за хумор. Затова гледайте хумористични програми, забавни видеоклипове с котки и т.н., и можете да удължите годините си.

Как спите?

Друго проучване, проведено от лекари сред столетници, показа, че в 79% от случаите такива хора спят поне 8 часа на ден. Според лекарите сънят е важен за здравословно стареене. По време на нощна почивка клетките и тъканите, повредени от стрес, започват да се възстановяват активно в организма.

Според експерти хората, които искат да живеят по-дълго, трябва да си лягат и да стават по едно и също време, без да се изключва и уикендът. Лекарите също препоръчват да използвате леглото само за сън, а не за игри или гледане на телевизия.

Ходите ли на почивка?

Проучване в психосоматичната медицина показа, при за хората, които ползват годишен отпуск, вероятността да умрат рано намалява с цели 19%. Ако почивате два пъти годишно, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания също ще бъде значително намален.

Харесвате ли италианска храна?

Учени изследвали кухните на различни народи по света и стигнали до извода, че най-полезната, по отношение на дълголетието, е италианската. Здравите хора се хранят с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и зехтин, които преобладават в менюто на народите от Средиземноморието.

В същото време италианците не включват често в диетата си червено месо, рафинирани въглехидрати и сладкиши.

Раждали ли сте деца в ранна или късна възраст?

Лекарите също смятат, че освен всичко друго, ранните раждания могат да съкратят годините на живот. Много дълголетни жени са раждали деца над 35-годишна възраст. Същите тези жени, които са имали бебе след едва четиридесет години, са увеличили шансовете си да оцелеят до 100 години с цели 4 пъти.

Ходите ли на зъболекар?

Според лекарите здравето на зъбите и на целия организъм като цяло върви буквално „ръка за ръка“. Според изследвания на специалисти, хората, доживели до 100 години, рядко използват протези.

По принцип такива столетници имат собствени здрави зъби. Смята се, че заболявания на венците и зъбите могат да повлияят неблагоприятно не само върху състоянието на храносмилателния тракт, но и върху сърдечно-съдовата система, пише zdrave.to.

Подобни статии

На какво мирише настъпващата смърт?

Учени посочиха коя е миризмата на смъртта Ново проучване на британски учени...

Още в катергорията

На какво мирише настъпващата смърт?

Учени посочиха коя е миризмата на смъртта Ново проучване на...

Хороскоп – 25 октомври 2021 г.

Овен През този ден може да се надявате на повече....

Хороскоп – 24 октомври 2021 г.

Овен –Не е толкова важно, ако не можете да...