5 ранни симптома на инсулт

Голяма част от тези признаци биват игнорирани

Всяка година 450 хиляди души преживяват инсулт, като по-голямата част от жертвите са жени. В Русия 25% от мъжете и 39% от жените умират от инсулт. Освен това само в Москва годишно се регистрират около 36 хиляди случая на това заболяване, предава zdrave.to.

Най-важното при инсулта е да се помогне на жертвата възможно най-бързо. Според изследователите, по време на инсулт, мозъкът губи 1,9 милиона клетки всяка минута – и шансовете за успешна рехабилитация зависят от това колко бързо ще бъде оказана помощ на жертвата. Ето защо е толкова важно да знаете ранните признаци и симптоми на инсулт – и незабавно се консултирайте с лекар, ако ги забележите при вас или при ваши близки.

Размазано зрение

За съжаление, за това често се обвинява умората. Подобни проблеми със зрението могат да бъдат причинени именно от инсулт: запушен кръвоносен съд води до влошаване на кръвоснабдяването на окото и вследствие на това до влошаване на зрението. Това е особено важен симптом, тъй като понякога не е придружен от други прояви на болестта и е особено лесно да се пропусне.

Изтръпване на ръцете

Друг симптом на инсулт, който се маскира като „леко“ заболяване, е изтръпване на ръцете след сън. Почти всички, по един или друг начин, сме усещали изтръпване, когато след сън, в неудобно положение, ръката „изтръпва“. Но трябва да сте предпазливи, ако чувствителността не се върне в рамките на няколко минути или ако слабостта продължава: възможно е чувствителността да намалее поради увреждане на артерията, водеща до гръбначния стълб.

Трудно говорене

Понякога бавната реч може да бъде страничен ефект от приема на определени лекарства – например болкоуспокояващи. Но ако няма причина и особено ако проблемите с речта са придружени от рязко увеличаване на асиметрията на лицето, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

Губене на равновесие

Ако сте започнали да се спъвате изневиделица или ви е трудно да поддържате равновесие – това, разбира се, може да е признак на умора или следствие от приема на големи дози алкохол, но може да предупреди и за инсулт. Факт е, че намаляване на церебралната циркулация води до такива трудности. Друг симптом, на който си заслужава да се обърне внимание, е замайването и слабостта. Не отлагайте консултацията с лекар.

Главоболие

Много силно главоболие , наподобяващо мигрена – още един знак за инсулт. За съжаление, този симптом често се игнорира от онези жертви, които са били предразположени към мигрена – те често приемат проявата на инсулт като друга атака и не търсят помощ. Междувременно, както бе споменато по-горе, скоростта, с която ще бъде подпомогната жертвата, е от решаващо значение в случай на инсулт. Не пренебрегвайте внезапната болка, по-скоро се консултирайте с лекар.

Подобни статии

Времето днес 27.09.2021

Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад...

Още в катергорията

Времето днес 27.09.2021

Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево. След обяд...

Хороскоп за 27.09.2021

Овен През този ден партньора или началника може да са...

Хороскоп – 26 септември 2021 г.

Овен Тази неделя е подходящ ден за грижа за външния...