APAC – бразилските затвори без охрана

Може ли един затвор да прилича на санаториум? С уважително отношение към настанените, на които е оставено сами да се управляват и да поддържат институцията? В Бразилия може – в специалните затвори APAC без охрана

Марлон Самуел да Силва е прекарал 11 години и осем месеца в затвора за търговия с дрога. По-голямата част от присъдата си е излежал обаче в един по-особен затвор – без охрана.

В Бразилия наричат тези затвори APAC – съкращение от Associação de Proteção e Assistência aos Condenados, в превод „Дружество за защита и подкрепа на осъдени лица“. Този вид места за изтърпяване на наказанието са 60, в тях са настанени около четири хиляди затворници.

В тези затвори всичко е различно: затворниците не носят униформи, към тях се обръщат по име, а и не гледат на тях като на престъпници. Затворниците сами управляват тези институции, готвят, перат и чистят помещенията. Графикът за деня е строго регламентиран.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Прекрасни моменти“

„Ще прозвучи странно, но всичко това ми липсва“, казва Марлон Самуел да Силва пред ДВ. В затвора той е преживял и прекрасни моменти, освен това е посещавал и други затвори APAC, тъй като свири на китара и редовно е изнасял там концерти. Липсва му и признанието. „Там ме уважаваха“, добавя бившият затворник.

Признание и уважение в затвора? В обикновените бразилски затвори това са неща, които просто не съществуват в ежедневието на лишените от свобода – те попадат в свят на насилие, изтезания, извращения и престъпност. Освен това затворите са и пренаселени: със 760 хиляди затворници Бразилия е на трето място в света след Китай и САЩ, а според изданието „World Prison Brief“ натовареността е 151 процента. За сравнение: в Колумбия тя е 121 на сто.

„Там не би издържало и куче“

Да Силва не може да забрави какво е преживял в „обикновения“ затвор: „Изкарах там една година. В килиите, предвидени за 9 души, често живееха по над 30. Даже и улично куче не би издържало там“, казва той.

Спомен за добрите стари времена - бившият затворник Марлон Самуел да Силва Спомен за „добрите стари времена“ – бившият затворник Марлон Самуел да Силва

В затворите APAC не се случва нищо подобно. А и разходите са значително по-ниски: вместо 644 евро, колкото е в другите затвори, в APAC месечната издръжка е сведена само до 250 евро на затворник. Основната причина за това е липсата на надзиратели и нуждата те да получават заплати.

Оръжията са табу

Първият такъв затвор в Бразилия е открит през 1976-а година в град Сао Жозе дос Кампос в щата Сао Пауло. Възниква по инициатива на един представител на Католическата църква, който е убеден, че в традиционните бразилски затвори ресоциализацията на затворниците не е възможна.

Дълго време тези по-различни места за изтърпяване на наказания са организирани на доброволчески начала, а след като през 2020-а година са признати официално от бразилското правителство, получават и съответната финансова подкрепа. Оттогава тези затвори никнат в Бразилия като гъби след дъжд. А списъците с желаещите за настаняване в тях стават все по-дълги.

Мотото на APAC: Тук влиза човекът, престъплението остава отвън Мотото на APAC: „Тук влиза човекът, престъплението остава отвън“

Междувременно и ЕС е сред институциите, които поощряват бразилския модел като инструмент за засилване на гражданските права на затворниците. А на Марлон Самуел да Силва, който от 2016-а година отново е на свобода, предишният живот често му липсва. „Обществото още мисли, че затворниците трябва да страдат, че са го заслужили. Същевременно се забравя, че всеки ресоциализиран затворник означава едно огнестрелно оръжие по-малко на улицата“, казва той.

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Меркел предупреждава ЕС: Не спирайте парите за Полша и Унгария преди да разговаряте с тях

Германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС да не бърза да спира...

Още в катергорията

Брекзит: Време е ЕС да каже на Лондон „стига“!

Европейският съюз не бива да прави нови отстъпки на...

Британските власти обявиха убийството на депутата Дейвид Еймс за терористичен акт

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс...