“AstraZeneca” не успя да достави обещаните ваксини

”AstraZeneca” може да се изправи пред съдебно дело

Според източници на „Политико“, на среща на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел повечето от тях са подкрепили идеята AstraZeneca да бъде съдена заради неуспеха ѝ да достави обещаните дози ваксини на общността, предаде „България Он Еър“.

Само Германия и Франция са поискали време, за да обмислят хода, чиято цел е фармацевтичното дружество да бъде задължено да осигури дозите, заложени в договора с Евросъюза.

До края на седмицата държавите членки трябва да одобрят идеята. Ако се стигне до дело, това ще бележи нова фаза във влошаването на отношенията между Брюксел и англо-шведската компания.

Още през януари AstraZeneca предизвика гнева на Европейската комисия, след като заяви, че ще намали доставките за блока. В рамките на първото тримесечие бяха изпратени 30 млн. дози на страните в ЕС, вместо обещаните в договора 100 млн. дози. Този недостиг се отрази на ваксинационните кампании в ЕС. AstraZeneca възнамерява да достави около 70 млн. дози до края на второто тримесечие на годината, когато трябваше да изпрати всичките 300 млн. дози, предвидени в договора. Заради хаос в доставките, Брюксел не се възползва от възможността за поръчка на допълнителни сто милиона дози.

Подобни статии

Австралия въвежда родителско съгласие за водещи социални платформи

Страната с ново законодателство Австралия планира да наложи правило за родителско съгласие...

Още в катергорията

Австралия въвежда родителско съгласие за водещи социални платформи

Страната с ново законодателство Австралия планира да наложи правило за...

САЩ и Канада обещаха, че ще спазват законите на Турция

Това обявиха посолствата на двете страни Посолствата на САЩ и...

ООН: Милиони афганистанци са застрашени от глад тази зима

По данни на организацията 22,8 милиона души се сблъскват...