Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев: Тръгвам си с гордо вдигната глава!

Бях поканен на среща и премиерът ми каза, че аз не искам да работя със служебния кабинет. Нито съм твърдял такова нещо, нито твърдя. Цялата работа прилича на това – ако си с шапка защо си с шапка, ако си без шапка, защо си без шапка. Това заяви пред медиите досегашният шеф на ДАНС Димитър Георгиев. Днес стана известно, че служебното правителство предлага на президента да го освободи от поста.

След като мотивът за моето освобождаване е, че е уронен престижът на ДАНС, чакам си указа. Аз ли уроних престижа на службата. Аз съм работил с пет правителства, откъде-накъде ще се говори за уронване на престиж. Последните години е работено перфектно със сектора за сигурност и прокуратурата. Тръгвам си с гордо вдигната глава, посочи Димитров.

Направил съм доклад, изпратил съм го на премиера вчера, не се потвърждават данните за подслушване. Вчера не ме прие, днес не се чухме по телефона, беше зает, заяви Георгиев на въпрос за плъзналите в медиите твърденията, че политици от опозицията са били подслушвани.

Не се крия, явих се на третия ден, отсече той на въпрос за законната му отпуска. Тя е прекратена, но всеки има лични причини, коментира още Георгиев.

Говореше се, че съм търсен, че се укривам, а аз внесох в правителството документите за прекратяване на отпуската ми, отсече той.

Въпросът със СРС-тата е много чувствителен. Аз съм с чиста съвест и съм докладвал писмено на премиера и президента. Не се потвърждава изнесеното в медиите за подслушването на политици, пак повтори досегашният шеф на ДАНС.

Според мен една от причините за махането ми от поста е, че в последните години разкрихме шпионски мрежи на чужди разузнавания и това очевидно е грешка. В предишното правителство такава тема не сме имали. Не обвинявам никого, обясни още той.

Имам основни притеснения, че силовият вицепремиер е с отнет достъп до класифицирана информация и още една година има от срока. За мене секторът за сигурност работи с национална класифицирана информация и с такава на НАТО и ЕС, отсече още Георгиев.

Аз съм носител на редица награди и високи оценки имам. Значи това не се зачита и са други критериите за оценяване на работата на служителите. Другото съществено нещо е ,че при последното ми участие във формата на НАТО, всички държави подкрепиха България за това, което прави в сектора за сигурност, смята той.

Източник: ПИК

Подобни статии

Радев обсъди високите цените на тока и газа с експерти

На „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна на държавата...

Още в катергорията

Радев обсъди високите цените на тока и газа с експерти

На „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна...

Даниел Смилов: При втори тур ще е трудна прогнозата на президентските избори

„Дълго време Радев беше безалтернативен, нямаше друг кандидат. Сега...

Радев в супер форма: Направи 50 лицеви опори за 1 минута (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев показа, че не е забравил военната...