БСП отново внася в парламента искането за доставка на руската ваксина “Спутник V”

Нинова остро критикува провеждания от управляващите процес на масова ваксинация и призова за търсене на алтернатива с руската ваксина, по подобие на Унгария, Израел и Словения, които вече използват руската ваксина “Спутник V“

„Настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината “Спутник V”.

Такова предложение за решение на 45-ото Народно събрание ще направи отново днес лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова остро критикува провеждания от управляващите процес на масова ваксинация и призова за търсене на алтернатива с руската ваксина, по подобие на Унгария, Израел и Словения, които вече използват руската ваксина, без тя да е получила разрешение от Европейската агенция по лекарства. Тя обаче е сертифицирана от Унгарската агенция по лекарствата.

Правителството на Борисов не се справи с нито една от последиците от кризата с Ковид-19. Нито здравната, нито икономическата, нито социалната. Сега е наред процесът по доброволно ваксиниране и изпълнение на ваксинационния план. България е на едно от последните места в Европа и близо 2 месеца след началото на процеса, са направени около 135 хил. ваксини, а една пета от имунизираните са получили втора доза. Далеч по-добре стоят нещата в други европейски държави, където първенци са Дания, Италия, Испания, Словения. Много по-добре са и държавите около нас – Гърция, където ваксинираните са четирикратно повече“, заяви Нинова.

В петък се очаква да е последното заседание на 45-ото НС преди разпускането му и точката за решение, вменяващо на МС да преговаря за руската ваксина има всички шансове да влезе в дневната програма.

Русия одобри еднодозова версия на ваксината „Спутник V“, след като показа 79,4% ефективност, според държавния фонд, подкрепил нейното развитие, съобщи Bloomberg.

Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ), който помогна за финансирането на ваксината, заяви, че „Спутник Лайт” отбелязва 79,4% ефикасност“ в сравнение с 91,6% за „Спутник V”, която се използва в две дози.

Една доза от „Спутник Лайт“ „значително намалява възможността за тежки случаи, водещи до хоспитализация“, се казва още в изявлението.

Ефективността на Двудозовата руска ваксина „Спутник V“ според анализа на данните от 3,8 милиона ваксинирани руснаци е била 97,6% според Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ), съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Научно-изследователският институт „Н.Ф. Гамалея” обяви ефективност на ваксината „Спутник V” от 97,6% според резултатите от анализ на данните за заболеваемост от коронавирус сред руснаците, получили двете дози от препарата”, гласи съобщението.

Според данните за ваксинацията на 3,8 милиона руснаци, които са били напълно ваксинирани с двата компонента на лекарството в периода от 5 декември 2020 г. до 31 март 2021 г., заболеваемостта, започваща от 35-ия ден от датата на първата инжекция, е била само 0,027%.

В началото на месец март Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че е започнала процедурата по оценка на руската ваксина “Спутник V”. Кога тя ще получи официално одобрение, все още е трудно да се каже.

Унгария и Словакия вече разрешиха прилагането на препарата, без той да бъде официално одобрен от ЕМА.

Двудозовата „Спутник V“ остава основната ваксина в Русия, заяви Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на руския фонд, в телефонно интервю за Bloomberg.

Лайт версията „е предназначена най-вече за страни, които имат значителен ръст в заболелите с Covid, именно там трябва да се реагира изключително бързо“, каза още той.

Очакваме регистрация на „Спутник Лайт“ в няколко държави още през идната седмица“, каза Дмитриев и добави, че фондът спазва руските регулаторни процедури.

Ваксината „Спутник V” е регистрирана в 60 държави с общо население от 3 милиарда души. Препаратът се нарежда на второ място в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори.

След Русия първите страни, дали зелена светлина на препарата, са Беларус и Аржентина. Още на 31 декември 2020 г. одобрение даде и Сърбия. Повечето страни, в които тя се прилага, са отЮгозападна Азия, Северна Африка и Южна Америка

От европейските страни от ваксината може да се възползват гражданите на Унгария, Черна гора, Сан Марино, Молдова, Словакия, Северна Македония, Албания и босненската Република Сръбска.

По данни на създателите от Руския фонд за директни инвестиции и изследователския център “Гамалея” анализ на данни от 3,8 млн. ваксинирани руснаци показва, че ефективността на “Спутник V” е 97,6%, която е по-висока от резултатите от клиничните изпитвания – 91,6%.

Каква ваксина е „Спутник V“?

Препаратът Gam-COVID-Vac Lyo бе разработен в Московския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“, който се финансира от държавния руски Фонд за преки инвестиции. Става дума за векторна ваксина, каквито са и препаратите на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Векторните ваксини са по-лесни за употреба, защото могат да се съхраняват в обикновен хладилник.

Всички векторни ваксини използват безвреден вирус-носител, с чиято помощ в организма се внасят елементи от генома на Sars-CoV-2. Организмът после разпознава чуждия генетичен материал и си създава антитела.

Необикновеното при „Спутник V“ е това, че за първата и втората доза се използват два различни човешки аденовируса – първо rAd26, който използва и ваксината на Johnson&Johnson, а след това – rAd5. Тази комбинация е направена с цел да се предотврати възможността евентуално наличният отпреди имунитет към първия векторен вирус да бъде неутрализиран. В противен случай и втората доза от препарата не би предизвикала очаквания ефект.

Колко ефективна е „Спутник V“?

Принципно погледнато, употребата на два различни вектора обещава по-висока ефективност на препарата. AstraZeneca и Johnson & Johnson, които използват само един вектор, имат ефективност съответно от 76% и и 85,4%. Каква е ефективността на „Спутник V“ не може да се каже със сигурност, тъй като Русия все още не е предала ключовите изходни данни за проверка от независим орган.

На 2 февруари 2021 руските учени повторно публикуваха в „The Lancet“ данни от междинен анализ на резултатите от фаза III на изпитания, но този път вече с 18 000 доброволци, на които са били инжектирани две дози през три седмици. Ефективността, според студията, е от 91,6%. При нито един от участниците не са настъпили тежки усложнения. Руснаците твърдят, че тяхната ваксина е ефективна срещу британската и срещу южноафриканската мутации. Но и новите резултати все още не са потвърдени от независима оценка.

Миналата година Владимир Путин, изолиран в президентската си резиденция край Москва, обяви, че Русия е одобрила “Спутник V” – първата ваксина срещу COVID-19. Президентът казва, че тя е “доста ефективна, помага за изграждане на имунитет и е преминала през всички необходими изпитания”, пише сп. “Ню Йоркър”.

Путин споменава, че една от дъщерите му е била ваксинирана. Имала “лека треска”, но това отминало за ден-два. “Чувства се добре”, казва президентът.

Името на ваксината идва от Кирил Дмитриев, директор на Руския фонд за директни инвестиции, главен лобист и финансов помощник за препарата. Той посочва, че името е пряко свързано със съперничеството между Великите сили и изстрелването на първия сателит в света – “Спутник”, през 1957 г. А добавката V означава ваксина.

“Американците бяха изненадани, когато чуха бипкането на “Спутник”. Същото е и с тази ваксина. Русия ще бъде първа”, заяви Дмитриев пред Си Ен Ен.

“Спутник V” е векторна – като ваксините на “АстраЗенека”, китайската CanSino Biologics и американската на “Джонсън и Джонсън”.

През 90-те г. учените започнаха да разглеждат използването на увредени вируси като “вектори” или носители за имплантиране на генетичен материал в човешките клетки. Скоро след това по целия свят започват да проучват приложението на тази технология.

“Векторът е троянски кон, който влиза и доставя каквото искаш”, твърди Константин Чумаков, руско-американски вирусолог, съветник на СЗО.

По време на одобрението на руската ваксина “Модерна” и “Пфайзер” бяха на месеци от обявяването на резултатите от своите трети фази на изпитания или подаването на документи за одобрение. Научните експерти изразиха загриженост за скоростта, с която руската ваксина беше регистрирана за обществена употреба.

“Надявам се, че руснаците категорично са доказали, че ваксината е безопасна и ефективна. Съмнявам се сериозно, че са го направили”, каза тогава Антъни Фаучи, шеф на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ.

От сп. “Ню Йоркър” посочват, че при направата на ваксината руските учени използвали ензим, за да съчетаят ДНК на векторите и гена, който кодира протеина на шипа на коронавируса. За по-малко от две седмици прототипната ваксина била готова. Екипът ваксинирал мишки и анализирали кръвта им за имунен отговор. Следвали хамстери и морски свинчета, последвани от макаци и мармозетки. Всички произвеждали високи нива на антитела и ваксинираните животни не се разболявали.

За тези, които купуват директно от Русия, “Спутник V” струва по-малко от 20 долара за един курс от две дози – повече от ваксината на “АстраЗенека”, но по-малко от тези на “Пфайзер” и “Модерна”, които струват около $ 30 за курс. Цената от $ 20 бе потвърдена и от наскоро публикувания от Словакия договор за покупка на руския препарат.

Друг момент за продажбата е логистиката. Руската ваксина подобно на тази на “АстраЗенека” може да се съхранява и транспортира в стандартен медицински хладилник. РНК ваксините изискват много по-ниски температури.

Междувременно Москва обяви, че над 90% от ваксинираните с друга руска ваксина с три дози – “Епиваккорона”, изработват антитела срещу новия коронавирус.Александър Рижиков, който завежда отдела по зоонозни инфекции и грип в Държавния научен център по вирусология и биотехнологии “Вектор” в Русия, съобщи, че там провеждат първа и втора фаза на клинични тестове.

“Епиваккорона” е втората руска ваксина срещу коронавирус, регистрирана в страната на 14 октомври 2020 г. Около месец по-късно разработчиците получиха разрешение за провеждане на проучвания след регистрация, включително сред възрастни хора.

Унгария е първата държава в Европейския съюз (ЕС), която одобри руската ваксина за Covid-19.

Регулаторът за лекарствата на Унгария издаде спешно разрешително на ваксината „Спутник V“, както и на ваксината на AstraZeneca Plc, съобщи шефът на кабинета на Орбан Гергей Гуляш. Решението отразява натиска на Орбан за ускоряване на процеса по одобрението на руската ваксина.

В края на март Австрия започна преговори с Русия за закупуването на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“.Информацията потвърди самият австрийски канцлер Себастиан Курц. Той заяви, че когато става дума за ваксина, не може да има значителни геополитически ограничения и единственото, което има значение, е тя да е ефективна и безопасна, а не от къде идва. Преговорите за „Спутник V“ са били инициирани от Курц по време на разговор с руския президент Владимир Путин на 26 февруари, обяви австрийското канцлерство. Оттогава Австрия преговаря с руския Фонд за преки инвестиции, който отговаря за продажбата на ваксината зад граница.

Във видеоконферентна връзка германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон също са обсъдили с Владимир Путин възможността за партньорство по отношение на ваксините. Те са обсъдили и “Спутник V”, потвърди говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.

Производството и прилагането на руската ваксина в рамките на Европейския съюз зависи от решението на Европейската агенция по лекарствата. То ще бъде взето “по същите критерии”, както и при останалите ваксини, уверяват още от Берлин. Според Кремъл, в разговора са били обсъдени и перспективите за “възможни доставки и съвместно производство на този препарат в държавите от ЕС”.

В Русия очакват, че през май EMA ще даде своята оценка за производството и съхранението на ваксината. Руската фармацевтична компания R-Pharm планира да започне производство на дози от препарата в Бавария през юни или юли.

Здравната комисия в Народното събрание изненадващо подкрепи На 28 април предложението на БСП, с което парламентът възлага на Министерския съвет да направи постъпки за покупката на руската ваксина „Спутник V“.
С девет гласа от БСП, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри, вън!“ комисията реши България да направи постъпки за купуване на руската ваксина срещу коронавирус.

Социалистическата партия настоява на тази своя идея още от март, когато предходният парламент я отхвърли.
В аргументите към предложението си БСП посочва, че „много страни се възползваха от правото си да договорят самостоятелни ваксини, извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз“.

Според Нинова България трябва да подходи по същия начин и да закупи „Спутник V“, защото в противен случай може да завърши с ваксинирането на 70% от населението си около 2040 г., както изчислиха от „Политико“.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и...

Още в катергорията

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...

Освободиха зам.-министъра на отбраната Александър Петков

Това съобщиха от Министерски съвет Със заповед на министър-председателя Кирил...