Васил Божков може да се върне в България за изборите

Казаха ми: „Взимаш „Левски” или бизнесът приключва“, твърди бизнесменът и създател на ПП „Българско лято“

 

„19-те обвинения срещу мен отпаднаха, така че аз ще се върна в България. Може да е по време на изборите. Или след изборите. Защо да не се върна?“. Това заяви в интервю пред Миролюба Бенатова в „Алтернативата“ по ТВ1 бизнесменът Васил Божков, и създател на политическия проект „Българско лято, който се намира в Дубай. Той поясни, че има два паспорта.

Божков отрече да е финансирал протестите, както и изборите. „Дори на застъпниците не съм плащал“, твърди бизнесменът.

Той коментира и други горещи теми, свързани с него. За назначаването на член на партията му Елена Павлова Фичерова- Караиванова за началник на кабинета на вътрешния министър от служебното правителство, Божков заяви: „Не съм се чувал с Бойко Рашков, не съм го съветвал или притискал да назначи за шеф на кабинета си член на моята партия. В нея членуват интелигентни хора, всеки от които има своя визия за бъдещето си и за кариерата си. Не виждам нищо лошо в това назначение“.

„Левски“ беше абсолютен рекет. Винаги съм подпомагал спорта, но когато ти кажат: „Взимаш „Левски“ или бизнесът приключва“ – имаш ли избор“, каза Божков пред Бенатова.

„Ако не ми бяха взели бизнеса, щях да гледам отстрани аполитично и дефакто България нямаше да е същата. Казах неща, които се знаят, но никой не смееше да ги каже. Борисов си беше мутра през 90-те години. Те не взеха нищо от мен, но ми унищожиха бизнеса. Не съм определял правилата. Те определяха правилата и рекета, коментира Божков.

По думите на издирвания бизнесмен Делян Пеевски в момента се намира в Дубай, но двамата не са се срещали. „Аз знам къде живее, той също знае аз къде живея и вероятно се избягваме“, каза Божков.

По отношение завърналия се днес Георги Попов, Божков заяви, че няма как да е арестуван. „Снощи той беше с мен. Делото на Попов и моето дело вървят заедно. Ако той е екстрадиран трябваше да съм екстрадиран и аз. Аз съм невинен за тях (б.р. – съдебните власти в ОАЕ) . Те приемат, че представените доказателства, аз съм невинен по всички 19 точки“, сподели Васил Божков.

В отговор на поредица въпроси, свързани с качеството му на най-голям рекламодател на Нова телевизия преди да я купят братя Домусчиеви, Божков си спомни, че премиерът често го молел „това да не кажат, онова да не напишат“, на което той винаги отговарял, че не може да има влияние. Допусна обаче, че такова влияние може да е достигало до редакционното съдържание по други канали, например чрез директорите.

Запитан дали е играл карти с Борисов, както други приближени нему бизнесмени се хвалят, отговори, че не обича да играе с хора, които не умеят да губят.

„Играл съм карти на вързано. Борисов не ме е канил на карти. Не обичам да играя с хора, които не могат да губят. А Борисов не може да губи. Той е изгубил чувството за реалност“, коментира Божков.

„Ние знаем, че по телефона се управляваше държавата. Борисов се обаждаше. Той взимаше 20 процента, но това не му стигна. Левски беше абсолютен рекет.

Винаги съм подпомагал спорта. Когато ти кажат: „взимаш Левски или приключваш, какво правиш“. Не се правех на балък. Преценявах, че по-добре да останат печалби, за да се запазят работните места. Не съм давал  подаръци на Борисов. Когато отида с един джоб пари и се върна с празни джобове, къде могат да останат тези пари?! Не си личи, че носиш нещо. Има хронология на събитията. Чекмеджетата не са корупция, а рекет. Аз не съм отишъл да предлагам. Те ми казаха: или така, или така.

Божков отрече и да е бил вербуван от Държавна сигурност преди 1989 г. На въпросите на Бенатова, свързани с бивши служители на ДС, които са негови сътрудници, Божков отговори, че подбира служителите си според качествата им.

Цялото интервю на Васил Божков пред Миролюба Бенатова за „Алтернативата“ вижте във видеото:

Подобни статии

Полина Паунова: ИТН да предложи Борисов за премиер, щом имената не са важни

Има вече и двама политически лидери - Трифонов и Бойко, които...

Още в катергорията