Външните министри на ЕС обсъждат бъдещето на Западните Балкани

Заседанието съвпада с визитата на премиера на Северна Македония Зоран Заев. България ще бъде представена от министъра на външните работи в оставка Екатерина Захариева

Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят на днешното си заседание в Брюксел бъдещето на Западните Балкани и последиците за региона от пандемията с Covid-19. Разширяването обаче няма да е на дневен ред.

Заседанието съвпада с визитата на премиера на Северна Македония Зоран Заев, който ще бъде приет от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския парламент Давид Сасоли и от комисаря по разширяването Оливер Вархеи. Очаква се той да поиска разяснение за допуснатата от Вархеи възможност неговата страна и Албания да бъдат разделени при започването на преговори за присъединяване заради ветото на България, предава БНР.

Министрите ще дебатират и увеличаващото се напрежение в отношенията с Русия, в това число и наложените контрасанкции на лица от ЕС. Руската дезинформация ще бъде тема на дебати в комисията за външна намеса в Европейската комисия с виртуалното участие на руския дисидент Михаил Ходорковски.

Сред другите теми, които ще бъдат на вниманието на министрите, са трансатлантическите отношения в области от взаимен интерес като последствията от Covid-19, климатичните промени, търговията, сигурността и отбраната. Предвиден е видеоконферентен разговор със специалния пратеник на американския президент по климата Джон Кери. България ще бъде представена от министъра на външните работи в оставка Екатерина Захариева.

 

Подобни статии

Над една трета от новородените във Великобритания са деца на имигранти

Около 90% от ръста на населението в страната се дължи на...

Още в катергорията