В Испания лица под 60 години, ваксинирани с „АстраЗенека” могат да искат втора доза от „Пфайзер”

Ще се изисква подписването на информирано съгласие

В Испания лица под 60 години, имунизирани с първа доза „АстраЗенека”, ще могат да изберат дали да си сложат втора доза от същия препарат или от „Пфайзер”. За това постигнаха съгласие министерството на здравеопазването в Мадрид и автономните региони. Ще се изисква обаче подписването на информирано съгласие, обяви здравният министър Каролина Дариас, предаде БНР.

Разрешението е на базата на проучване на Института Карлос III, което е показало, че смесването на различни ваксини увеличава имунната реакция с леки странични ефекти. В него се изследвани 676 пациенти между 18 и 59 години в пет големи болници в Мадрид, Барселона и Билбао.

Ръководителят на лабораторията в Националния център по микробиология Мария Тереза Олмедо обясни, че втората доза „Пфайзер” увеличава „повече от седем пъти“ броя на антителата след първата доза на „АстраЗенека”. Въпреки това здравните власти препоръчват двете доза да са от една и съща ваксина, а ако пациентът не е съгласен, да попълни информирано съгласие, че сам е направил избора си. В Испания 16,2 % от населението вече имат пълна ваксинация, а 34% са с една доза. Кумулативната честота падна до 145 случая на 100 000 жители.

Подобни статии

Франция прие закона за сепаратизма

Някои общности в страната широко критикуваха закона Парламентът на Франция прие закона...

Още в катергорията

Франция прие закона за сепаратизма

Някои общности в страната широко критикуваха закона Парламентът на Франция...

ЮНЕСКО: Турция да представи доклад за „Света София”

Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО е изразил "загриженост...

Министрите от Г-20 не успяха да се споразумеят за по-амбициозни климатични цели

Несъгласие предизвика и желанието да се предотврати затоплянето на...