Георги Попов пристигна от Дубай под конвой

Обвиняемият бизнесмен Георги Попов, за когото прокуратурата твърди, че е участвал в организирана престъпна група на Васил Божков, е задържан след връщането си в България. Днес около 15 ч. самолетът му от Обединените арабски емирства кацна на летище „София“, къдетобеше посрещнат от служители на Главна дирекция „Охрана“ на правосъдното министерство и полицаи

„Попов се връща по собствено желание, засега не иска да дава изявления. Искането за екстрадиция на Попов и Божков са в пакет и не би могло едното да бъде одобрено, а другото – не“, коментира пред bTV адвокатът на задържания Адриана Чернева.

Наблюдаващите прокурори от специализираната прокуратура ще решат каква мярка за неотклонение да поискат за бизнесмена Георги Попов. Това обясни по-рано пред „Сега“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя не беше категорична дали ще бъде искан постоянният арест на сочения за дясна ръка на Васил Божков бизнесмен.

За пътуването на Георги Попов от ОАЕ по нареждане на прокуратурата генералното консулство в Дубай е издало временен паспорт. Попов е настанен в следствен арест. Той обаче не може да остане там повече от 72 часа без санкция на съд.

Милева обясни, че твърденията на Божков от четвъртък, че Попов се връща в България по своя воля, не отговарят на истината. На 5 май в отдел „Международен“ на Върховната касационна прокуратура е постъпило писмо от Интерпол в Абу Даби, че съдебните власти на Обединените арабски емирства са допуснали екстрадицията на Георги Попов, поискана от главния прокурор Иван Гешев.

Новината, че дясната ръка на Васил Божков се прибира в България съобщи самият обвиняем хазартен бизнесмен в профила си във Фейсбук. Двамата с Попов избягаха в Дубай, след като прокуратурата им повдигна няколко обвинения в началото на миналата година. Божков показа декларация от името на международната адвокатска кантора „Charles Russell Speechlys“, в която се казва, че Попов „доброволно e подал искане и е приел да се осъществи процедурата по екстрадиция“. Изрично е подчертано, че това се случва по собствено желание на Георги Попов, а не след решение на съда, каквото дело изобщо не е водено в Обединените арабски емирства.

„Сега“ припомня, че има издадена европейска заповед за арест на Васил Божков и Георги Попов. На 10 март обаче Съдът на ЕС в Люксембург (СЕС) постанови решение, от което следва, че никоя държава от Европейския съюз вече няма да изпълнява заповедите, издадени от прокурор в България, докато страната не промени закона така, че да бъде осигурен съдебен контрол върху тези прокурорски актове.

Въпреки това Георги Попов беше задържан още с кацането на летище „София“. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков. Попов беше собственик на 77% от акциите на ФК „Левски“, които бяха прехвърлени с джиро на премиера Бойко Борисов, а после бяха дадени на Наско Сираков. Повече от година след акцията срещу бизнеса на Божков обаче няма видимо развитие по делото. Все още няма внесен нито един обвинителен акт в съда.

източник: Сега

Подобни статии

Васил Димитров от „Евролаб“ ще сезира прокуратурата, след като депутат от ПП заговори за подкуп и контрабанда

Ескалира напрежението около лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“, след като правителството...

Още в катергорията

Петков: „Газпром” може да е предложил различни условия за отделните страни

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си колега...