ГЕРБ: За 24 часа без анализ бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции

ГЕРБ дават пресконференция в централата на партията, която идва броени часове след освобождаването на директори в ключови агенции като НАП и „Митниците“, съобщи Novini.bg

Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов.

Павел Тонев е новият директор на Агенция „Митници“ .Той заменя на поста Георги Костов.

От длъжност в МВР е освободен директорът на дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев.

Още в първия си работен ден новият служебен министър на вътрешното министерство Бойко Рашков освободи Бойко Славчев, административният секретар на МВР.

Пресконференцията откри бившият вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев. По думите му служебният кабинет е с давност 100 дни и няма как да не се реагира на случващото се.

Конкретен коментар за случващото се направи бившият финансов министър Кирил Ананиев. Той каза, че е бил министър в първия служебен кабинет на Румен Радев и много добре знае какви са функциите – да организира изборите и да преведе страната в този труден период без сътресения като подсигури нормалното финансиране на публичния сектор.

Ананиев предупреди, че ще наблюдава на обективна основа изпълнението на приходите и да се реши правилно или неправилно са били уволнени ръководителите на НАП и Агенция „Митници“.

„През последните 24 часа без анализ бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции – НАП и „Митници“. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до голямо напрежение. Това може да доведе до рязко спадане до приходите в държавния бюджет“, заяви пред медиите Кирил Ананиев.

„Ако приходите намалеят, това означава, че трябва да се тегли нов дълг, отиване към висок дефицит и тогава ще трябва да се види дали отговаряме на изискванията за приемането на еврото“, каза още той.

И напомни, че данъчните приходи са се увеличили през последните 5 години над 2 пъти.

В същото време Ананиев обясни, че желанието на президента да уволни двама изпълнителни директори при предходното негово служебно правителство на двете агенции са довели до проблем в резултатите.

„Първо му казах първо мен да уволни, след това другите“, е казал тогава Ананиев на Радев.

Бившият финансов министър обясни, че досега не се е налагало да разкрива този си разговор с държавния глава. Но каза, че е разочарован, че това се повтаря.

„В никакъв случай не трябва да допускаме това напрежение сега“, каза той.

Обърна внимание, че сме в ситуация и на COVID-19.

Кирил Ананиев не приема и твърдението, че шефът на „Митниците“ е сменен заради доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейски бюджет. От обясненията му стана ясно, че проблемът не засяга само България.

„Това е проблем за всички държави и ние бяхме сред първите, които приехме промени в законодателството, за да не допускаме повече да има проблеми с вноската със собствените ресурси на България в Европейската комисия“, заяви Ананиев.

Александър Иванов от своя страна определи като „резки и смели“ ходовете, които се правят от страна на служебното правителство. Той заяви, че ГЕРБ не иска да атакува персонално назначенията, но трябва да се знае кой отговаря за тях.

Ананиев пък каза, че познава новите шефове на НАП и „Митниците“ бегло.

Очевидно има нов коалиционен партньор, взел на изборите 3% и нещо. Но в новия парламент може и да влезе, допуска още той.

Междувременно новата власт се захвана и с част от сигналите, подадени в т.нар. Комисия за ревизия в 45-ия парламент. Правосъдният министър Янаки Стоилов поиска да се направи проверка на разкритията на агробизнесмена Светослав Илчовски за издевателстване над арестант. Прокуратурата от своя страна привика на разпит председателя на комисията Мая Манолова и самия Илчовски.

Експерти от Министерството на земеделието на проверка във ферма за норки.

Подобни статии

Ръст на безработицата у нас

До средата на 2021 година имаше благоприятна тенденция с превес на...

Още в катергорията

Ръст на безработицата у нас

До средата на 2021 година имаше благоприятна тенденция с...