Грета Тунберг: Да спрем страшните болести и страданието на животните

“Връзката ни с природата е нарушена”, каза тя

Шведската екоактивистка Грета Тунберг сподели идеите си за промяна в начина на производство и консумация на храните, за да бъдат решени три проблема: въглеродните емисии, появата на болести и страданието на животните, предаде Ройтерс, съобщи bTV.

Тунберг публикува видеоклип в „Туитър“, в който заяви, че негативните ефекти на сегашното селско стопанство, сред които са климатичните изменения и появата на заразни болести като COVID-19, ще бъдат преодолени, ако се промени начинът на производство на храната. „Връзката ни с природата е нарушена. Връзките обаче могат да се променят“, каза Тунберг във видеоклипа, публикуван по случай Международния ден на биологичното разнообразие.

Фокусът върху селското стопанство и връзката му с климатичните изменения и пандемиите е нов мотив в изказванията на Тунберг, която обикновено насочва вниманието си върху бездействието на политиците и въглеродните емисии от употребата на изкопаеми горива. „Климатичната криза, екологичната криза и здравната криза са свързани“, изтъкна младата активистка. Според Тунберг предаването на болести от животните на хората се дължи на неправилни селскостопански методи. Ако начинът на хранете е базиран на растенията, това може да предотврати изпускането в атмосферата на до 8 милиарда тона въглероден диоксид всяка година, каза още тя.

Световната здравна организация заяви, че коронавирусът, който причини пандемията от COVID-19, вероятно е бил предаден от прилепите на човека посредством друго животно. Учени твърдят, че 60 процента от заразните болести, появили се от 1990 до 2004 г., са предадени на хората от животни. Освен това по целия свят се засилват исканията за намиране на алтернатива на месото заради притеснения, свързани със здравето, благоденствието на животните и състоянието на околната среда, отбелязва Ройтерс.

Подобни статии

Австралия въвежда родителско съгласие за водещи социални платформи

Страната с ново законодателство Австралия планира да наложи правило за родителско съгласие...

Още в катергорията

Австралия въвежда родителско съгласие за водещи социални платформи

Страната с ново законодателство Австралия планира да наложи правило за...

САЩ и Канада обещаха, че ще спазват законите на Турция

Това обявиха посолствата на двете страни Посолствата на САЩ и...

ООН: Милиони афганистанци са застрашени от глад тази зима

По данни на организацията 22,8 милиона души се сблъскват...