Денков: Столична община абдикира от задължението си да осигури места в детските градини

„Столична община абдикира от свое основно задължение – да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години“.

Това е заявил министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, цитиран от пресцентъра на МОН, по повод искането на заместник-кмета на Столична община Мирослав Боршош министерството да облекчи достъпа до компенсации за децата извън общинските детски градини и да увеличи повече от два пъти размера на тези компенсации, след като повече от 10 000 деца в София останаха извън класираните.

Министър Денков е призовал общината да обясни причините, поради които се „отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София“.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

В съобщението от МОН се посочва още, че Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места, е била приета от Министерския съвет преди по-малко от три месеца – на 5 март т.г.

В срока на общественото обсъждане Столична община е направила 15 предложения, но само едно е било прието изцяло, а две – частично, като никое от тях не е засягало съществени промени в предложения документ, допълват от МОН.

Компенсацията от 291 лв. е била определена със заповед на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. Бюджетът за 2021 г. обаче не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който да го направи, обясняват от образователното ведомство.

Подобни статии

СЕМ избира директор на БНР

Милен Митев, Митко Димитров, Иво Тодоров са допуснати до изслушване Съветът за...

Още в катергорията

СЕМ избира директор на БНР

Милен Митев, Митко Димитров, Иво Тодоров са допуснати до...

КС решава за гражданството на Кирил Петков

Днес ще стане ясно Кирил Петков и Румен Радев...

Времето – 27 октомври 2021 г.

В сутрешните часове на места в низините и около...